Punajuuri-vuohenjuustopiirakka

Punajuuri-vuohenjuustopiirakkaTänä talvena on jostain syystä tehnyt usein mieli punajuurta. Ehkä voimakkaan punainen juures tuo sopivasti energiaa talven synkkyyteen. Tai sitten se vaan maistuu niin hyvältä.

Tällä kertaa punajuurta syötiin piirakan muodossa. Inspiraation reseptiin sain Café Martasta, jossa tarjoillaan todella hyviä piirakoita. Piirakka sopii hyvin ateriaksi salaatilla ryyditettynä – tai sitten pikkusuolaiseksi. Ja käy hyvin myös kananmuna-allergikolle, koska täytteeseen ei tule munaa.

Punajuuri-vuohenjuustopiirakka
n. 6 annosta pääruokana

valmistusaika n. tunti

Pohja
150 g pehmeää voita
2 dl ruishiutaleita
hiukan kylmää vettä
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa

Täyte
n. 900 g punajuuria
200 g pehmeää, viipaloitua vuohenjuustoa (siis sellaista, jossa ei ole kuorta)
2 dl ruokakermaa
80 g pinjansiemeniä
suolaa, timjamia, jauhettua muskottipähkinää, mustapippuria

Sekoita ruishiutaleet ja vesi ja anna hiutaleiden turvota hetki.  Sekoita sen jälkeen kaikki ainekset keskenään. Peitä taikina liinalla ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään 10 minuutiksi. Voit hyvin valmistaa taikinan jo etukäteen odottamaan – sen voi myös pakastaa.

Taikinan vetäytyessä kuori ja raasta punajuuret. Kuumenna paistokasarissa reilu loraus paisto-oliiviöljyä. Lisää punajuuriraaste, n. 2 tl suolaa, reilusti timjamia, ripaus muskottipähkinää ja mustapippuria. Sekoita hyvin. Hauduta kannen alla keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes punajuuriraaste on hieman pehmennyt.

Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuuan pohjan ja reunan väliin. Painele taikina vuokaan, tee reunuksesta n. 5 cm korkea. Pistele piirakkapohjaan reikiä haarukalla. Paista pohjaa uunin keskitasolla 220 asteessa 8 minuuttia.

Pohjan paistuessa paahda pinjansiemenet toisella paistinpannulla. Muista sekoitella siemeniä koko ajan, sillä ne palavat herkästi. Sekoita reilu puolet vuohenjuustosta kulhossa kerman kanssa – jätä osa juustoviipaleista koristeeksi. Mausta juusto-kermaseos suolalla, timjamilla ja mustapippurilla. Lisää pinjansiemenet. Nostele punajuuriraaste kulhoon kerma-juustoseoksen joukkoon siten, että raasteesta irronnut neste jää pannulle. Sekoita hyvin.

Kun pohja on paistunut, kaada täyte pohjan päälle ja painele tasaiseksi. Koristele vuohenjuustoviipaleilla. Paista uunin keskitasolla 220 asteessa n. 15 minuuttia, ja lopuksi ylätasolla n. 5 minuuttia. Tarjoile salaatin kanssa.

5 thoughts on “Punajuuri-vuohenjuustopiirakka

    • No ei olekaan, ei. On näköjään lipsahtanut ruksi väärään kohtaan julkaistessa. Hyvä kun huomasit!

      Sinänsähän voin voi helposti korvata maidottomalla leivontamargariinilla ja kerman kaurakermalla. Mutta vuohenjuustolle en ole löytänyt maidotonta vastinetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s