Kermainen Vöner-kastike ja perunamuusi

Kotiruokakokeilut jatkuivat kermaisella Vöner-soossilla, jota söimme perunamuusin, valkosipulikurkkujen ja puolukkahillon kanssa. Me aikuiset tykkäsimme kovasti, mutta kaksi kolmesta nuorisolaisesta totesi diplomaattisesti, että ”ei ollut ihan suosikki”. Söivät lautasensa tyhjäksi kuitenkin.

Ihan miten vaan, tuumin. Laitetaan tätä siis jatkossa silloin, kun nuoriso on muualla. Minusta tämä nimittäin on juuri loistavaa pimenevän syksyn lohturuokaa.

Kermainen Vöner-kastike
8:lle

Valmistusaika n. 15 min

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
3 pkt Vöner-suikaleita
1 yrttiliemikuutio
soijakastiketta (mieluiten kiinalaista)
4 dl kaurakermaa
3 dl vettä
3 rkl vehnäjauhoa
mustapippuria
timjamia ja rosmariinia
(1 rkl konjakkia)

Kastike valmistuu sillä aikaa, kun muussiperunat kiehuvat. (ks. ohje alla)

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna isolla paistinpannulla loraus rypsiöljyä. Lisää sipuli-valkosipulisilppu ja hauduta pehmeiksi.

Pilko Vöner-köntit isohkoiksi kuutioiksi. Lisää paistinpannulle ja paista rapeiksi.

Lisää pannulle kaurakerma. Sekoita vesi ja vehnäjauhot keskenään ja lisää pannulle. Lisää myös reilusti soijakastiketta ja murustele liemikuutio sekaan. Sekoita hyvin, tarkista maku ja lisää tarvittaessa soijakastiketta. Mausta mustapippurilla, timjamilla ja rosmariinilla. Kastikkeeseen voi lisätä myös hieman konjakkia. Itse tykkään sen tuomasta mausta, mutta jos tarjoat tätä lapsille, konjakki kannattaa jättää pois.

Vegaaninen perunamuusi
8:lle

Valmistusaika n. 30 min

2 kg jauhoisia perunoita
suolaa
25 g sinistä keijua tai muuta vegaanista margariinia
n. 5 dl soija- tai kauramaitoa

Aloita perunamuusin valmistaminen ennen Vöner-kastikkeen valmistamista.

Laita 3 l kattilaan vettä ja laita kattila liedelle lämpiämään. Kuori ja palastele perunat ja lisää kattilaan. Lisää myös suolaa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä n. 20 min, kunnes perunat ovat kunnolla pehmeitä.

Kaada vesi pois kattilasta. Lisää perunoiden joukkoon suolaa, margariini sekä reilusti soija- tai kauramaitoa. Muussaa perunanuijalla tai sähkövatkaimella. Lisää tarvittaessa soija- tai kauramaitoa, kunnes muusi on sopivan pehmeää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile kuumana kastikkeen kanssa.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Kermainen Vöner-kastike ja perunamuusi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.