Vappumunkit (maidoton)

vappumunkit

Munkkien leipominen on minulle yksi tärkeimmistä vapputraditioista. Vappuaatto sattuu olemaan myös syntymäpäiväni, ja mikäs olisi leivontahullulle parempi tapa viettää synttäriä kuin rasvakattilan ääressä.

Olen saanut aikoinaan hyvän munkkitaikinareseptin anopiltani, joka on myöskin leivontahullu. Vuosien varrella olen kehittänyt siitä maidottoman ja munattoman version. Maku on aivan sama, käytti sitten maitoa ja munia tai ei. Tämä munkkiresepti siis sopii mainiosti myös monen sortin allergikoille sekä vegaaneille.

Tänä vuonna sain leivontaseuraksi esikoisemme. Nelivuotiaalta apukokilta sujui taikinapalleroiden pyöritys kuin vanhalta tekijältä. Rasvakattilan ääreen en sentään kuitenkaan kaveria päästänyt.

Vappumunkit
Taikinasta tulee PALJON munkkeja

Valmistusaika n. 2 tuntia

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
vajaa teelusikallinen suolaa
n. 0,5 rkl kardemummaa (jos käytät virallista mittaa – jos mittaat lusikalla, laita enemmän)
150 g maidotonta margariinia sulatettuna

n. 1 l rypsiöljyä paistamiseen
sokeria

Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä lämpöisemmäksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita jauhoseos veteen. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja sen verran, että takina on vielä löysää, ja lisää sulatettu rasva. Lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Vaivaa n. 10 minuuttia, kunnes taikinassa on kunnon sitko. (Paras tulos syntyy yleiskoneella – käsin vaivatessa tarvitaan aikamoisen kestäviä kyynärpäitä.)

Ripottele taikinan pinnalle hiukan jauhoja. Peitä liinalla ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan n. tunniksi. Hyvä kikka on laittaa tiskialtaaseen kuumaa vettä, altaan päälle ritilä ja taikinakulho ritilän päälle.

vappumunkit kohoamassaKun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kaada se jauhotetulle leivinpöydälle ja rusikoi ilmakuplat pois. Pyöritä taikina pitkäksi pötköksi, leikkaa pötköstä pieniä paloja ja pyörittele ne palloiksi. Nostata taikinapalloja liinan alla n. 15 – 20 minuuttia.

Kaada suuren paksupohjaisen kattilan pohjalle n. 5 cm syvyydeltä rypsiöljyä ja kuumenna liedellä. HUOM! Käytä syvää kattilaa ja laita öljyä korkeintaan 1/3 kattilan korkeudesta. Pidä kattilan kansi koko ajan vieressä siltä varalta, että öljy syttyy palamaan – silloin isketään nopeasti kansi päälle ja lieden levy nollille. Älä koskaan jätä rasvakattilaa valvomatta!

vappumunkit kattilassaLaita taikinanokare rasvaan kellumaan. Kun se alkaa ruskistua, nostele kattilaan niin monta taikinapalleroa kuin sinne mahtuu. Säädä lieden lämpöä hieman pienemmälle, jotta öljy ei kuumene liikaa. Paista taikinapallot ruskeiksi molemmilta puolilta. Laita uunin ritilä tiskialtaan päälle ja ritilälle talouspaperia. Nostele valmiit munkit talouspaperille ja laita lisää taikinapalloja kattilaan. Lisää öljyä tarvittaessa.

vappumunkki sokeroitavanaKun munkit ovat hieman jäähtyneet, kierittele ne sokerissa. Ja sitten syömään. HUOM! Munkit eivät säily hyvin, joten ne kannattaa napsia pois kuljeksimasta mahdollisimman tuoreina. Jos tuli tehtyä enemmän kuin yhden päivän aikana jaksaa syödä, kannattaa pakastaa loput.

3 kommenttia artikkeliin ”Vappumunkit (maidoton)

  1. Ai ai ku tuli hyviä. On tehtävä satsi vol 2..’Nam ja kiitos jakamisesta!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.