Vegaaninen Schwartzwaldin kakku

Juhlistimme hääpäivää ja puolison huomista syntymäpäivää kakulla. Tilaus oli ”jotain suklaista”, ja päätin kokeilla, miten saksalainen klassikko Schwartzwaldin kakku onnistuisi vegaanisena. Lopputulos ei ehkä voita kauneuskisoja, mutta on aivan tajuttoman herkullinen.

Schwartzwaldin kakku
kakusta riittää helposti 15 hengelle

Valmistusaika: pohjan valmistus n. 50 min, jäähdytys 2 h, kakun kostutus ja täyttäminen 1 h, jääkaapissa yön yli, kuorrutus ja koristelu n. 1 h

Kakkupohja
3 1/2 dl soijamaitoa
3 rkl omenaviini- tai valkoviinietikkaa
2,4 dl margariinia (n. 250 g)
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
4,5 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoa
2 dl kaakaojauhetta
2 tl ruokasoodaa
100 g tummaa suklaata sulatettuna

Sekoita soijamaito ja viinietikka keskenään. Jätä seisomaan seuraavien työvaiheiden ajaksi.

Sulata margariini. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja suola. Lisää piimiintynyt soijamaito ja sekoita tasaiseksi. Sekoita ruokasooda ja kaakaojauhe jauhojen joukkoon ja siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää sulatettu suklaa ja sekoita hyvin.

Vuoraa kahden irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla ja rasvaa vuuat. Jaa taikina tasan kahteen vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa n. 40 minuuttia, kunnes kakkupohjat ovat kypsiä. Kokeile kypsyyttä hammastikulla tai sukkapuikolla – kakku on kypsää, kun taikinaa ei tartu tikkuun.

Jäähdytä pohjat kunnolla ennen leikkaamista ja täyttämistä. Kakkupohja on lämpimänä erittäin murenevaista. Kun pohjat ovat jäähtyneet, halkaise kumpikin pohja kahdeksi levyksi. Kakkulevyjä voi siirrellä esimerkiksi leivinpaperin avulla, niin ne pysyvät paremmin ehjinä.

Täyte ja kuorrutus
n. 500 g kirsikkahilloa
n. 4 dl kirsikkamehua kostutukseen (Aidossa ja alkuperäisessä Schwartzwaldin kakussa käytetään kirsikkaviinaa, mutta kirsikkamehu toimii aivan hyvin)
5 dl (2 prk) Aplro soijavispiä
4 dl (1 prk) Alpro Greek style -soijarahkaa
2 pss vegegel-jauhetta
n. 8 rkl sokeria
n. 2 rkl vaniljasokeria
cocktailkirsikoita, kuivattuja karpaloita tms.
n. 50 g tummaa suklaata sulatettuna soijamaitotilkan ja margariininokareen kanssa

*Tee tämä vaihe hyvissä ajoin ennen kuin alat täyttää kakkua! Kaada soijavispit paksupohjaiseen kattilaan. Vispaa sekaan vegegeljauhe. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan vispaten. Kaada seos kuumankestävään astiaan ja laita jääkaappiin vähintään 2 tunniksi hyytymään.*

Mittaa isoon kulhoon vajaa puolet hyytyneestä soijavispistä sekä n. 4 rkl sokeria ja 1 rkl vaniljasokeria. Vatkaa sähkövatkaimella vähintään pari minuuttia, kunnes seos on vaahtoutunut kuohkeaksi, tiiviiksi vaahdoksi. Vatkaa sekaan vajaa puolet soijarahkasta, tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria ja/tai vaniljasokeria.

Aseta kakun pohjalevy kakkuvadille. Valele lusikan avulla pohjalevy kauttaaltaan kirsikkamehulla. Levitä 1/3 kirsikkahillosta tasaisesti pohjalevylle. Levitä hillokerroksen päälle tasaisesti 1/3 soijakermavaahdosta. Aseta varovasti seuraava kakkulevy pohjalevyn päälle ja toista työvaiheet. Tee samoin kolmannen kakkulevyn kanssa. Lopuksi nosta päällimmäiseksi neljäs kakkulevy ja kostuta se kuten aiemmat kerrokset, mutta älä laita tämän levyn päälle mitään. VINKKI! Kakun kerrokset saattavat lähteä ”luistelemaan”. Tällöin auttaa, jos sujautat kakun ympärille irtopohjavuuan reunan. Sen voi jättää paikalleen, kun kakku tekeytyy jääkaapissa, niin kakun muoto pysyy siistinä.

Laita kakku jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Kuorruttaminen: Mausta ja vatkaa loppu soijavispi samaan tapaan kuin edellä ja vatkaa sekaan loppu soijarahka samaan tapaan kuin edellä.

Irrota irtopohjavuuan reuna kakun ympäriltä. Levitä soijakermavaahtoa lastalla kakun reunoille tasaisesti. Siistin ja nätin reunan saat, kun teet ensin yhden kerroksen painamalla aika tiiviisti, jolloin pinnan epätasaisuudet tasoittuvat soijakermavaahdolla. Tämän jälkeen levitä toinen kerros vaahtoa kevyemmällä otteella. Kun reunat on kuorrutettu, levitä lastalla vaahtoa kakun päälle. Itse tykkään siitä, ettei pinta ole aivan viivottimella vedetyn tasainen, vaan vaahtoon jää ”aaltoja”. Mutta nämä ovat makuasioita.

Pursota tyllalla soijakermavaahtoa ruusukkeiksi kakun pinnalle ja sivuille. Tee sulalla suklaalla kuvioita kakun sivuille ja pinnalle. Viimeistele koristelu asettelemalla kirsikoita tai kuivattuja karpaloita sopiviin kohtiin.

Voit tarjota kakun heti sen valmistuttua tai tehdä sen valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Kakku säilyy jääkaapissa edustuskuntoisena ainakin vuorokauden, ja syömäkelpoisena useamman päivän.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.