Kunnon muheva suklaakakku – sellainen, jossa on paksu ja pehmeä pohja sekä runsaasti suklaakreemikuorrutusta – sitä alkoi tehdä mieli. Sopivasti oli miehen syntymäpäiväkin, joten ei tarvinnut edes keksiä syytä kakuntekoon. No, ok, en ole siihen kyllä ennenkään tarvinnut muuta syytä kuin sen, että tekee mieli kakkua.
Vegaanisessa leivonnassa olen kokenut hiukan haasteelliseksi pehmeän ja hyvin nousseen kakkupohjan aikaansaamisen. Täytekakkupohjista on usein tullut tosi jämäköitä, jolloin kakusta tulee ihan hirveän ruokaisa. Muutamat kuivakakkukokeilut kuitenkin ovat onnistuneet ihan mukavasti, joten kokeilin säveltää suklaakakun pohjan vanhasta tiikerikakkureseptistä. Lopputulos on pehmeä joskaan ei ihan niin kuohkea kuin olisin halunnut. Mutta ei myöskään sellainen junttapulla, jolla voisi tainnuttaa norsun. Erittäin herkullista tuli.
Meiltä löytyy ainoastaan melko leveitä, n. 26 sentin halkaisijalla varustettuja kakkuvuokia, joten kakusta tuli aika matala. Jos haluaa sellaisen tällä hetkellä kovin muodikkaan kapean ja korkean kakun, pitää käyttää halkaisijaltaan pienempää vuokaa.
Suklaakakku kreemikuorrutuksella
valmistusaika n. 1 h 30 min
Kakkupohja
150 g pehmeää vegaanista margariinia (esim. Sunnuntai)
2,5 dl sokeria
4 dl soijajugurttia
1,5 dl soijamaitoa
3 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl leivontakaakaota
150 g tummaa suklaata sulatettuna
Suklaakreemi
200 g pehmeää vegaanista margariinia (esim. Sunnuntai)
n. 200 g tomusokeria
1 rkl leivontakaakaota
150 g tummaa suklaata sulatettuna
Muut ainekset
margariinia ja korppujauhoa kakkuvuuan jauhottamiseen
appelsiinimehua kostuttamiseen
Rasvaa ja korppujauhota kakkuvuoka.
Valmista kakkupohja: Vatkaa pehmeä margariini (pehmitä tarvittaessa hetki mikrossa), sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa soijajugurtti sekaan kolmessa osassa (jos kaadat kaiken kerralla, seos juoksettuu). Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe (siivilöi kaakao, jotta taikinaan ei tule kökköjä) keskenään. Sekoita puolet jauhoseoksesta taikinaan. Lisää soijamaito ja sekoita hyvin. Lisää loppu jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää sulatettu suklaa ja sekoita hyvin. Kaada taikina kakkuvuokaan ja levitä tasaisesti. Paista uunin alaosassa 180 asteessa n. tunti. Testaa kypsyys sukkapuikolla – kun sukkapuikkoon ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Jäähdytä valmis kakkupohja.
Valmista kreemi: Vatkaa pehmeä margariini, tomusokeri ja kaakao tasaiseksi tahnaksi (ole varovainen, tomusokeri pöllyää tosi helposti). Lisää sulatettu suklaa ja vatkaa tasaiseksi.
Kakun kokoaminen: Kumoa kakku ja leikkaa isolla leipäveitsellä kahteen osaan. Nosta päällimmäinen kerros erilliselle lautaselle. Valele alempi kerros appelsiinimehulla. Levitä puolet suklaakreemistä tasaiseksi kerrokseksi kakun alaosalle. Nosta päällimmäinen kerros varovasti alaosan päälle. Valele päällikerros appelsiinimehulla. Levitä loput suklaakreemistä tasaisesti yläkerroksen päälle. Jätä kakun sivut kuorruttamatta.
Kakku on heti valmis tarjottavaksi. Jos sitä jää yli, säilytä huoneenlämmössä kakkukuvun alla. Jääkaapissa kakkupohja kovettuu.