Kermainen savutofukeitto (”kalaton keitto”)

Tykkäätkö perinteisestä kermaisesta kalakeitosta? Sama makuelämys ja suutuntuma onnistuu myös vegaanisena. Salaisuus on savutofussa ja misotahnassa.

Alkoi ihan hurjasti tehdä mieli kalasoppaa. Olen onnistuneesti viritellyt kylmäsavustetusta tofusta erilaisia vegaanisia ”kalaruokia”, joten ajattelin, että kai se ”kalasoppakin” voisi onnistua. Misotahnasta saatiin liemeen ihana maku, ja uuden sadon perunat ja porkkanat sekä oman pihan ruohosipuli täydensivät kokonaisuuden. Oikeaan kalakeittoon verrattuna tässä on se etu, että lientä ei tarvitse keitellä perkeistä ja ruodoista pitkän kaavan mukaan, ja muutenkin vegeversio on helpompi ja nopeampi tehdä.

Kermainen savutofukeitto
6–8:lle

valmistusaika n. 30 min

sipuli
rypsiöljyä
n. 5 porkkanaa
1 kg varhaisperunoita tai mitä vain kiinteitä perunoita
vettä
2–3 rkl misotahnaa
rosépippureita
2 pkt Jalotofu kylmäsavutofua
tilliä
ruohosipulia
2 dl kaurakermaa

Kuori ja pilko sipuli. Kuumenna 3 litran kattilan pohjalla reilu loraus rypsiöljyä ja hauduta sipulit öljyssä pehmeiksi kannen alla miedolla lämmöllä.

Kuori porkkanat (uuden sadon porkkanoita ei tarvitse kuoria, pesu riittää) ja pese perunat. Pilko sopiviksi suupaloiksi. Lisää kattilaan ja kaada vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Lisää misotahna ja kokonaisia rosépippureita. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoittele sen verran, että misotahna liukenee veteen. Maistele lientä ja lisää misotahnaa tarvittaessa. Keitä n. 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Keiton kypsyessä pilko savutofut kuutioiksi. Kääri pariin kerrokseen talouspaperia ja laita painon alle odottamaan.

Kun perunat ovat kypsiä, lisää kattilaan savutofu, hienonnetut tilli ja ruohosipuli sekä kaurakerma. Sekoita. Tarjoile heti hapanleivän kanssa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kermainen savutofukeitto (”kalaton keitto”)

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.