Äyriäisistä saa mukavaa vaihtelua broilerin ja soijarouheen väliin. Saatavuuskin on nykyään varsin hyvä – ainakin meidän lähi-S-markettimme pakastealtaasta löytyy jo jos jonkinnäköistä mönkijää.
Tämä äyriäisrisotto on kuulunut eri inkarnaatioineen perheemme ruokalistalle jo vuosien ajan. Ei ehkä ihan kaikkein helpoin ja nopein ruoka, mutta lopputulos palkitsee odottajan.
Lapsille tämä ei tosin oikein maistu. Ei johdu niinkään äyriäisistä, joita he kyllä yleensä syövät, vaan riisistä, jota meillä syödään harvemmin.
Äyriäisrisotto
riittää 2 aikuiselle ja 2 lapselle 3 päiväksi
valmistusaika n. tunti
6 dl täysjyväriisiä
1 sipuli
paprikajauhetta
piccolopullo valkoviiniä
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota
1 vihreä paprika
450 g katkarapuja
150 g kampasimpukoita
100 g surimia
mustapippuria
nippu persiljaa
(iso nokare voita)
Sekoita liemikuutiot kiehuvaan veteen. Kuori ja pilko sipuli. Kuumenna tilkka rypsiöljyä isossa kattilassa, lisää sipuli sekä n. 1 tl paprikajauhetta. Kuullota ainekset.
Lisää riisi ja sekoita kunnolla. Lisää valkoviini sekä sen verran kalalientä, että riisi peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpö n. puolelle teholle. Keitä, kunnes neste on imeytynyt ja lisää kalalientä niin, että riisi peittyy. Keitä, kunnes neste on imeytynyt. Toista, kunnes kaikki kalaliemi on käytetty ja imeytynyt.
Riisin kypsyessä huuhdo paprika, poista siemenkota ja pilko kuutioiksi. Freesaa nopeasti paistinpannulla rypsiöljyssä ja suolaa kevyesti.
Sulata ja paista kampasimpukat pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko surimipötköt.
Kun kaikki kalaliemi on imeytynyt riisiin, lisää jäiset surimit ja katkaravut ja sekoita hyvin. Kuumenna. Lisää paprikat ja kampasimpukat. Mausta mustapippurilla ja silputulla persiljalla. (Lisää nokare voita.) Sekoita hyvin.
Tarjoile heti.