Maaliskuisessa postauksessani haikailin makaronilaatikon juustokastikkeen perään. Näytti siltä, että perheemme uusi maidoton elämä merkitsi hyvästejä bravuuriruualleni, makaronilaatikolle triplajuustokastikkeella. Vaan eipäs olekaan hätä tämän näköinen. Kesällä tutustuin pariinkin maidottomaan juustoon, ja niistäpä saakin varsin pätevän juustokastikkeen, jota voi käyttää makaronilaatikossa. Toimii varmaankin myös lasagnessa, vaikka sitä en ole vielä kokeillut (en ikinä saa lasagnea onnistumaan).
Soijajuustoja löytyy ainakin S-marketien ja Prismojen juustohyllystä.
Makaronilaatikoiden ohjeet:
Kaikkia näitä voi valmistaa joko juustokastikkeella (maidollinen versio löytyy soijamakaronilaatikon ohjeesta, maidoton versio alla) tai munamaidolla.
Maidoton juustokastike
25 g maidotonta margariinia
2 rkl ohrakasta
8 dl kauramaitoa
1 prk soijatuorejuustoa (Tofutti)
1 pkt sulattamiseen soveltuvaa soijajuustoa (Cheesly) raastettuna
ripaus sokeria, jauhettua muskottipähkinää ja valkopippuria
Sulata margariini isossa paksupohjaisessa kattilassa. Kun margariini alkaa kuplia, lisää ohrakas ja sekoita tasaiseksi. Säädä levyn lämpöä pienemmälle ja lisää kauramaito voimakkaasti sekoittaen. Kuumenna lähes kiehuvaksi. Lisää juustoraaste ja tuorejuusto. Anna juustojen sulaa hitaasti kuumaan seokseen, sekoittele välillä. Jos seos alkaa kiehua, pienennä lämpöä. Kun juustot ovat sulaneet, lisää sokeri, muskottipähkinä ja valkopippuri. Sekoita hyvin ja tarkista maku.