Olen viime vuosina alkanut opetella tekemään aasialaisia ruokia itse. Tämä johtuu pitkälti siitä, että Aasian eri keittiöissä on vankat kasvisruokatraditiot – ja tietenkin siitä, että aasialainen ruoka on hyvää.
Kävin pitkästä aikaa etnokaupassa täydentämässä varastoja, ja linssisäkkien ohella nappasin mukaan parin kilon pussin kuivattuja keltaisia herneitä (yellow split peas), jotka näyttivät houkuttelevilta. Pussin kyljessä oli sopivasti curryreseptikin, joten ei tarvinnut arpoa, mihin niitä käyttäisi.
Tämä resepti on mukailtu hernepussin kyljessä olleesta. Ohje on vegaaninen. Mitään arki-illan pikaruokaa tämä ei ole, koska kuivatut herneet vaativat aika tavalla hauduttamista, mutta oiva ruokalaji vaikkapa viikonloppukokkaukseen.
Keltainen hernecurry
6:lle
Valmistusaika n. 1 h
4 dl kuivattuja keltaisia herneitä (yellow split peas)
1 keltasipuli tai kesäsipuli varsineen
2 valkosipulinkynttä
1 tl kurkumaa
1,5 tl mietoa curryjauhetta
vettä
suolaa
2,5 rkl sitruunamehua
1,5 tl korianterijauhetta
chilikastiketta
1 tl sokeria
margariinia
2 tl kuminansiemeniä
1 tl inkiväärijauhetta
2 rkl tomaattipyreetä
paprikajauhetta
2 dl kaurakermaa
Huuhtele herneet ja liota parikymmentä minuuttia. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna tilkka öljyä isossa kattilassa. Lisää sipuli-valkosipulisilppu, kurkuma ja curry ja kuullota nopeasti. Lisää herneet ja niin paljon vettä, että herneet peittyvät kunnolla. Mausta suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua kunnolla pari minuuttia. Keitä sitten miedolla lämmöllä puolisen tuntia, kunnes herneet ovat pehmenneet. Sekoita välillä ja tarkista, että vettä on riittävästi. Lisää sokeri, sitruunamehu, korianteri ja chilikastike ja sekoita hyvin.
Kuumenna paistokasarissa iso nokare margariinia. Lisää kuminansiemenet ja inkivääri ja paista pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää tomaattipyree, herneseos ja paprikajauhe ja sekoita hyvin. Lisää vettä, jos seos on kovin jämäkkää. Hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lopuksi lisää kaurakerma, sekoita tasaiseksi ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoile basmatiriisin kanssa.