Top 5 maidottomat ”maitotuotteet”

Erityisruokavalioissa on varmasti erilaisia koulukuntia sen suhteen, pitääkö puuttuva raaka-aine korvata jollakin samantapaisella vai laittaako yksinkertaisesti sapuskaa, jossa ei tarvita korvikkeita. Itse en esimerkiksi perusta lihan korvikkeista, koska lakkasin aikoinaan syömästä lihaa siksi, että en tykkää lihasta. Mielestäni kasvisruokavalio ei tekolihaa kaipaa.

Täysin maidottomaan ja maitokorvikkeettomaan ruokavalioon en sen sijaan ainakaan vielä pysty sopeutumaan. Siksi olenkin viime aikoina keskittynyt metsästämään tuotteita, joilla ruuasta saa mahdollisimman saman makuista kuin aidoilla maitotuotteilla. Kas tässä muutama suosikkini:

1. Oatly-ruokakerma – ei eroa maultaan mitenkään tavallisesta ruokakermasta
2. Alpro maustamaton soijajugurtti – loistava korvike kermaviilille ruuanlaitossa
3. Rainbow-soijasuklaavanukas – kokeilemistamme vaihtoehdoista vähiten pavunmakua, joka joskus vähän häiritsee soijatuotteissa
4. Oatly- ja Tofuline-jäätelöt – Oatlysta olemme kokeilleet vaniljaa ja mansikkaa ja Tofulinelta stracciatellaa, kaikki aivan ihanan makuisia
5. Maidoton leivontamargariini (Flora ja Sunnuntai) – hämmästyttävän vähän margariininmakua, eroa voilla leivottuun ei juurikaan huomaa

Osa korviketuotteista puolestaan ei ihan osu maaliinsa, tässä listaa niistäkin:

1. GoGreen vaniljakastike ja vispautuva kaurakerma – eivät muistuta maultaan edes etäisesti vispikermaa tai vaniljakastiketta
2. Keiju ruokakerma – omituinen imelä maku tulee läpi ruokaan

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Top 5 maidottomat ”maitotuotteet”

  1. Mielestäni maidonkorvikkeiden pyrkimys ei ole muistuttaa korvaamaansa tuotetta niinkään maun, vaan koostumuksen ja käytettävyyden osalta. Vuosia satunnaista juuston syömistä lukuunottamatta maidotonta (ja gluteenitonta) ruokavaliota käyttäneenä olen hyvin tyytyväinen siitä, etteivät maidottomat kermat maistu kermalta. Eläinperäinen kerma maistuu nimittäin nykyään suussani ”navetalta” ja maku puskee ikävästi hyvänkin ruuan läpi. Lisäksi kielelle jää ikävä rasvakerros. Makuihin täytyy tottua. Go green vaniljakastike maistuu ihanasti vaniljalta ja toki hieman kauralta. Vispikermoista suosikiksi on kohonnut Alpro soya airy&creamy. Koostumus on ihan kuohkea ja maku mukavan kevyt. Toki hieman pavun makuinen, mutta jopa ”lehmäkermaa” rakastava siskoni pitää tästä.

    • Riippuu varmaan aika paljon siitä, miksi niitä maidottomia tuotteita käyttää. Itselläni maidottomuus johtui siitä, että poikani oli maidottomalla ruokavaliolla, enkä jaksanut kokata hänelle eri ruokia kuin muulle perheelle. Jatkoin kuitenkin itse maitotuotteiden käyttöä muissa tilanteissa, eikä tuo ”navetan” maku siis itseäni häirinnyt. Mutta poikani taasen tottui kauramaidon makuun, eikä edelleenkäään monta vuotta myöhemmin suostu juomaan tavallista maitoa, juurikin tuon sivumaun vuoksi. Makunsa siis kullakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.