Kun kokosin edelliseen postaukseen listaa tässä blogissa julkaistuista omenaruuista ja -leipomuksista, huomasin, että tämä klassikko puuttuu joukosta. Olen tätä perinteistä kakkupohjaista omenapiirakkaa leiponut jo lähes parinkymmenen vuoden ajan – se kuuluu olennaisena osana perheeni alkusyksyyn. Reseptin olen aikoinaan saanut ex-anopiltani.
Omenapiirakan suhteen on erilaisia koulukuntia. Jotkut tykkäävät rouskuvasta crumblesta tai muropohjaisesta piirakasta. Ja herkullisiahan nuo ovatkin. Mutta minulle pehmeä omenapiirakka on kuitenkin se kunkku. Ja tällä reseptillä se onnistuu aina.
Pehmeä omenapiirakka
valmistusaika n. 40 min
5 – 10 hapanta omenaa
150 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 munaa
5 – 6 dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta
3 dl maitoa
Sokeria ja kanelia
Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi.
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat sekaan yksitellen. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää puolet taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää maito ja sekoita hyvin. Lisää loput jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Taikinan tulisi olla melko jämäkkää ja koostumukseltaan sileää, joten lisää tarvittaessa jauhoja.
Levitä taikina tasaisesti isoon, teflonpintaiseen uunivuokaan. (Voit käyttää myös leivinpaperilla vuorattua uuninpeltiä, jolloin piirakasta tulee ohuempi ja paistoaikaa voi lyhentää.) Asettele omenanlohkot kauniiksi kuvioksi taikinan päälle siten, ettei taikinaa juuri paistele väleistä. Sirottele päälle reilusti sokeria ja kanelia. Jos haluat hieman karamellimaisen maun, käytä ruokokidesokeria. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa n. 30 min, kunnes omenoiden välistä pursuileva taikina on ruskettunut kauniisti.
Tarjoile jäähtyneenä sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Piirakka kestää hyvin pakastamista. Se kannattaa leikata valmiiksi annospaloiksi ennen pakastamista.
Muutoin hyvä ohje, maukasta siis tuli, mutta ohje puolitettuna ei riitä halkaisijaltaan noin 30 cm piirakkavuokaan. Kaipasin paksumpaa ja vielä ilmavampaa lopputulosta. Lisäksi ohjeesta puuttuu paistolämpötila, kiertoilmauunissa 180 asteessa 35 minuuttia ja tuli kypsää. Omenat laitoin kuorineen, seuraavan kerran ehkä raastan tai pieninä paloina, sillä omenalohkoja oli ärsyttävä lusikoidessa koittaa rikkoa.
Hopsansaa, paistolämpötila oli tosiaan unohtunut. Se on 200 astetta. Lisäsin sen reseptiin. Hyvä, kun huomautit!
Tuskin riittää tosiaan puolitettuna noin isoon vuokaan. Olen joskus leiponut puolikkaalla taikinalla pieneen suorakaiteen muotoiseen vuokaan, ja siihen se riittää kohtuuhyvin, mutta pohjasta ei tule kovin paksua. Kokonaisesta taikinasta tulee minun makuuni myös vähän liian ohut pohja uuninpellillä tehtynä, ja siksi käytän mieluummin isoa uunivuokaa, joka on vähän pienempi kuin uuninpelti.