Sienikiusaus

Joskus viikon ruokasuunnitelmat menevät uusiksi, kun kaupan hyllyltä puuttuu keskeinen aines. Tällä kertaa aikeet lohikiusauksesta piti haudata, kun Prisman kalatiskiltä ei löytynyt mitään eväkästä, joka olisi uinut sinne alle kaksi päivää sitten. (Jep, olen erittäin nirso kalojen tuoreuden suhteen.)

Pitkästä työviikosta väsyneillä aivoilla ei pystynyt kehittämään kokonaan uutta ruokalajia, joten päätin vain vaihtaa proteiininlähdettä ja turvautua lapsuuden herkkuuni sienikiusaukseen. Isäni teki sienikiusausta usein, ja se oli aina suurta herkkua. Mistä lienee syystä en itse ole aikuisena kovin usein sienikiusausta laittanut, lohiversiota sitäkin useammin.

Tykään yleensä laittaa sieniruokiin useampaa lajia sieniä, jotta mausta tulee mukavan vivahteikas. Kiusauksen voi kuitenkin tehdä pelkästään herkkusienistäkin. Tai sitten gourmetversion hekkutateista, jos niitä sattuu olemaan saatavila.

Täysin vegaaninen sekä maitoallergikoille sopiva kiusauksesta tulee, kun käyttää tavallisen kerman sijasta kaura- tai soijakermaa.

 

Sienikiusaus
Riittää 2 aikuiselle ja 2 lapselle 3 päiväksi

Valmistelut n. 30 min, uunissa 1 h

2 kg peruna-sipulisekoitusta
N. 400 g herkkusieniä
1 rasia siitakesieniä
muutama kourallinen kuivattuja suppilovahveroita ja/tai mustia torvisieniä
3 valkosipulinkynttä
6 dl ruokakermaa tai kaura- tai soijakermaa
suolaa, mustapippuria
timjamia, rakuunaa

Putsaa ja pilko herkkusienet ja siitakkeet. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kaada ison uunivuuan pohjalle 1/3 peruna-sipulisekoituksesta. Levitä päälle puolet sienistä ja valkosipuliviipaleista. Mausta suolalla, pippurilla, timjamilla ja rakuunalla. Suolaa kannattaa laittaa aika huolella. Levitä päälle toinen 1/3 peruna-sipulisekoituksesta, päälle sieniä, valkosipulia ja mausteita. Levitä päällimmäiseksi loput peruna-sipulisekoituksesta ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kerma tasaisesti joka puolelle vuokaan.

Paista uunin alatasolla 250 asteessa 45 minuuttia. Nosta sen jälkeen keskitasolle paistumaan vielä 15 minuutiksi tai niin kauan, kunnes perunat ovat kypsiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s