Vegaaniset, gluteenittomat browniet

Minulla on projektina vähentää eläinkunnan tuotteiden käyttöä ruuanlaitossa. Osittain se on tosi helppoa – kermat ja maidot on helppo korvata kasvisversioilla, ja lapsemmekin juovat aivan tyytyväisinä soijamaitoa. Suurimpia ongelmia on tuottanut kananmunan korvaaminen kuohkeissa leivonnaisissa.

Jollakin Facebookin vegaanipalstalla törmäsin aquafabaan, joka on hieno nimi papuliemelle. Siis sille niljulle, joka yleensä kaadetaan viemäriin, kun avataan tölkki säilykepapuja. Jos nettijuttuja on uskominen, papuliemi on täydellinen kananmunan korvike – vaahtoutuu, kestää paistamista, ei tuota outoa sivumakua. Noh, ehkä noissa tarinoissa on hiukan liioittelua mukana. Papuliemi toden totta vaahtoutuu ihan kananmunanvalkuaisen tavoin kovaksi vaahdoksi, joten se toiminee hyvin esimerkiksi vegaanisen majoneesin osana. Mutta kakuissa – noh, kokemukset ovat olleet vaihtelevia. Ranskalaisesta suklaakakusta tuli rasvaista lientä ja sokerikakkupohjasta tuli litteä kengänpohja. Mutta browniet onnistuivat varsin hyvin.

Tein vegaanisia ja gluteenittomia brownieita tarjottavaksi 40-vuotissynttäreilleni, jonne oli kutsuttu varsin moniallerginen joukko vieraita. Niistä tuli herkullisia, vaikka itse sanonkin, ja ne katosivat parempiin suihin alta aikayksikön.  Jos haluat kuitenkin tehdä ”tavallisia” brownieita, resepti löytyy täältä.

Vegaaniset, gluteenittomat browniet
Valmistusaika n. 45 min

200 g maidotonta margariinia
200 g tummaa suklaata
1,5 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Jytte tai puhdaskaura)
1 tl psylliumjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
50 – 80 g tummaa suklaata
1 papusäilyketölkin liemi
3 rkl sitruunamehua
3,5 dl sokeria

Pilko margariini ja 200g tummaa suklaata mikronkestävään astiaan ja sulata puolella teholla. Rouhi loput suklaat. Sekoita jauho, psylliumjauhe ja kaakaojauhe keskenään. Vaahdota papuliemi, sitruunamehu ja sokeri. Sekoita margariini-suklaaseos varovasti papuliemi-sokerivaahtoon. Siivilöi jauho-kaakaoseos taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää suklaarouhe. Kaada taikina isoon teflonpäällysteiseen uunivuokaan (jos käytät muunlaista vuokaa, voitele se).

Paista 180 asteessa uunin keskiosassa n. 25 minuuttia. Brownieiden tulee olla pinnalta rapeita ja sisältä pehmeän tahmaisia.

Leikkaa neliöiksi ja anna jäähtyä. Browniet kestävät hyvin pakastamista – jos niitä nyt jostain syystä jää tähteeksi.

2 thoughts on “Vegaaniset, gluteenittomat browniet

  1. Oman kokemukseni mukaan parhaiten vegaanibrownieissa toimii munan tilalla pellavansiemen. Tässä on ihan killeriresepti, ei tosin gluteeniton: http://www.veganbaking.net/recipes/brownies-and-bars/brownies/ultimate-brownies

    Minusta kananmunan korvaaminen/välttäminen leivonnassa ei ole koskaan ollut hankalaa. Brownieissa ehkä muuta leivontaa enemmän, mutta yleensä kananmunatta leipomalla saa vain maukkaamman, mehukkaamman ja paremmin säilyvän lopputuloksen.

    • Kiitos kommentista! Kananmunan korvaaminen ei minustakaan yleensä ole hankalaa, lähinnä sokerikakkutyyppiset leivonnaiset ovat tuottaneet päänvaivaa. Esimerkiksi muffinsseissa jugurtti tai soijajugurtti toimii hyvin, ja pullataikina ei munaa kaipaa lainkaan. Pellavansiemeniä kokeilin kerran suklaakakkuun, ja siitä kakusta tuli ihan kamalan pahaa, joten en sen koommin ole pellavansiemeniä rohjennut käyttää.🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s