Työkaverini tarjoili syntymäpäivänsä kunniaksi shortbreadia eli skotlantilaisia kaurakeksejä. Niissä oli mausteena kuivattua karpaloa ja appelsiininkuorta. Vitsi, että oli hyvää!
Pitihän sitä sitten itse kokeilla jotakin samantapaista. Unohdin kauppareissulla poimia koriin karpaloita ja appelsiininkuorta, joten piti tyytyä rusinoihin. Hyvää tuli kyllä niilläkin, joskin rusinoiden maku on aika paljon päällekäyvämpi.
Innokkaana apurina leivonnassa hääri jälleen nelivuotias esikoisemme, jolta alkaa sujua hienosti muun muassa ainesten mittaaminen. Ja lopuksi tietysti vaativa ja vastuullinen tehtävä, eli kulhon ja puuhaarukan nuoleminen.
Reseptistä saa helposti maidottoman tai gluteenittoman, joten pikkuleivät sopivat hyvin tarjottavaksi allergikkovieraillekin.
Kaura-rusinacookies
n. 32 pikkuleipää
Valmistusaika n. 30 min
150 g pehmeää voita tai maidotonta margariinia
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnä- tai puhdaskaurajauhoja (jälkimmäiset gluteenittomia)
1,25 dl kaurahiutaleita (puhdaskauraa, jos teet gluteenitonta)
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
N. 100 g rusinoita
Sekoita rasva ja sokeri. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään ja lisää rasva-sokeriseokseen. Lisää rusinat ja sekoita tasaiseksi.
Vuoraa kaksi leivinpeltiä leivinpaperilla. Puristele taikinasta palloja ja paina ne litteäksi leivinpellille. Paista 180 asteessa uunin keskiosassa n. 12 minuuttia, kunnes keksit ovat ruskettuneet kevyesti.