Taas on se aika vuodesta, kun omenoita tulee vyörymällä, ja niille pitää keksiä käyttöä. Pakastimessa on jo osapuilleen 12 litraa omenasosetta, ja perinteistä omenapiirakkaa on syöty vuoden kiintiö täyteen – siis kokeellisen keittotaiteen pariin. Tällä kertaa yhdistin omenoihin raikkaan kirpsakkaa karpaloa ja tein muffinsseja.
(Joku saattaa ihmetellä, miksi leivon niin usein muffinsseja. Vastaus on yksinkertainen – niitä on helppo ja kiva tehdä lasten kanssa ja ne on helppo pakastaa. Pienet apukokkini ovat jo niin taitavia, että isompi rikkoo tärkeänä kananmunat taikinaa varten ja pienempi sitten vakavana kieli keskellä suuta kaataa munat taikinakulhoon. Muffinssivuokien asettelu pellille on myöskin molempien apukokkien lempihommaa.)
Mietin, mikä mauste sopisi täydentämään omena-karpalo-makuparia. Kaneli ja kardemumma ovat omenoiden luontaisia kavereita, mutta eivät oikein rimmaa karpalon kanssa. Vanilja puolestaan tuntui pliisulta. Mutta heureka! Inkiväärihän käy hyvin molempien kanssa. Sitä siis. Lopputulos olisi saanut kernaasti maistua voimakkaamminkin inkivääriltä – kenties tuoreeltaan raastettu olisi tuonut enemmän terää kuin kuivattu. Mutta hyviä tuli muffinsseista joka tapauksessa.
Karpalo-omenamuffinssit
n. 24 muffinssia
Puutarhaomenoita, pilkottuina n. 5 dl omenanpaloja
Pari kourallista kuivattuja karpaloita
3 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl maitoa tai kauramaitoa
150 g voita tai maidotonta margariinia sulatettuna
6 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
vajaa 1 tl inkiväärijauhetta
Kuori omenat, poista siemenkodat ja pilko pieniksi paloiksi.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja inkivääri keskenään. Lisää taikinaan maito, sulatettu rasva ja jauhoseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää omenanpalat ja karpalot, sekoita.
Asettele paperisia muffinssivuokia muffinssipellin koloihin ja nostele vuokiin taikinaa lusikalla. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes muffinssit ovat kohonneet ja ruskettuneet nätisti pinnalta. Tarjoile jäähtyneinä.
[…] Karpalo-omenamuffinssit […]