Kesäinen risotto

Kesäinen risottoTomaatit ovat kesällä parhaimmillaan. Itse en niitä talvisin juuri syökään. Mutta nyt onneksi saa muutaman kesäisen viikon ajan nauttia oikeasti kypsistä ja mehukkaista tompsuista. Tomaatit, tai oikeammin kirsikkatomaatit, ovatkin tämän helpon kesäisen risoton maun salaisuus.

Ruokaisuutta risotto saa härkiksestä, mutta yhtä hyvin voi käyttää vaikkapa keitettyjä mustapapuja tai paistettuja sieniä.

Risotto on muuten hyvä loppusijoituspaikka pullon pohjalle jääneille valkoviinin tai skumpan jämille. Tähän risottoon hyödynsin parin viikon takaisista juhlista jääneen väljähtyneen proseccon.

Kesäinen risotto
6–8:lle

Valmistusaika n. 40 min

n. 350 g kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
balsamicoa
mustapippuria
merisuolaa myllystä
sokeria
sipuli
3 valkosipulinkynttä
n. 6 dl risottoriisiä
2,5 dl valko- tai kuohuviiniä
1 l kasvislientä (kiehuvaa vettä + 2 kasvisliemikuutiota)
500 g (2 pkt) maustamatonta härkistä
1 ruukku tuoretta basilikaa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sivele uunivuuan pohja oliiviöljyllä. Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi ja asettele uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Pirskottele tomaattien päälle oliiviöljyä ja balsamicoa ja mausta mustapippurilla, merisuolalla sekä ripauksella sokeria. Paahda tomaatteja uunin keskitasolla, kunnes niiden sisus alkaa pullistella. Laita uuni pois päältä ja anna hautua jälkilämmössä, kunnes risotto on kypsää.

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kaada isoon kattilaan oliiviöljyä ja kuullota sipuli-valkosipulisilppua hetki. Lisää riisit ja sekoita. Lisää viini sekä sen verran kasvislientä, että riisi peittyy. Sekoita, kuumenna kiehuvaksi ja anna sen jälkeen porista miedolla lämmöllä, kunnes neste on imeytynyt. Lisää kasvislientä ja keittele jälleen hiljakseen, kunnes neste on imeytynyt. Toista, kunnes kaikki liemi on käytetty ja risotto muistuttaa rakenteeltaan löysää puuroa.

Sekoita härkis risoton joukkoon ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa sekä mausta mustapippurilla. Sekoita hyvin. Silppua tuore basilika risoton joukkoon ja lisää kirsikkatomaatit sekä neste, joka niistä on irronnut uunivuuan pohjalle. Sekoittele huolella, mutta koeta olla rikkomatta tomaatteja ihan täysin.

Tarjoa kuumana.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kesäinen risotto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.