Vegaaninen kinuskikakku

vegaaninen kinuskikakku

Vegaaninen kinuskikakku. Karkkikoristelu 10-vuotiaan päivänsankarin käsialaa: salmiakki-vadelmakalloja, lumipantterintassuja, ranskanpastilleja – kaikki vegaanisia.

Esikoiseni täytti tällä viikolla 10 vuotta, ja asiaankuuluvasti tietenkin juhlimme täytekakulla. Päivänsankari toivoi kinuskikakkua, joten sellaisen sitten tein. Kakku onnistui todella hyvin, ja kookoskermaan tehdystä kinuskista tuli ihan täydellistä. Harmi vain, että päivänsankari ei sitten tykännytkään kookoksen mausta, joka tulee lievästi läpi. Kastikkeissa ja keitoissa kookoskerma menee ongelmitta, mutta kinuskissa näemmä ei. No, tällaistahan tämä lapsiperheen elämä on. Onneksi kakku sentään maistuu, kun raapii kuorrutteen pois.

Käytä siis tätä kinuskireseptiä varoituksen kera: jos kookoksen maku tökkii pahasti, tämä ei ole sinua varten. Jos kookos ei ole ongelma, tämä on todella namia.

Kakkupohjan resepti on Martoilta, ja kookoskinuskikuorrutus on tuunattu Kinuskikissan reseptistä.

Vegaaninen kinuskikakku
valmistusaika: kakkupohja n. 1 h 20 min, kinuski n. 20 min, täyttäminen n. 20 min, kuorrutus ja koristelu n. 20 min

Kakkupohja
4 dl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 dl soijamaitoa
200 g sulatettua margariinia

Täyte
n. 4 dl mehua kostuttamiseen
400 g vadelma- tai omenahilloa
1,5 dl soijavispiä
1,5 dl soijarahkaa
3–4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Kinuski
2 dl kookoskermaa
2 dl fariinisokeria

Koristeluun
1,5 dl soijavispiä
1,5 dl soijarahkaa
3–4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
karkkeja, marjoja tms

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää soijamaito ja sulatettu margariini ja sekoita tasaiseksi. Rasvaa ja korppujauhota pyöreä kakkuvuoka (halkaisija n. 26 cm) ja kaada taikina vuokaan. Tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 180 asteessa n. 50–60 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä sukkapuikolla – kun taikina ei tartu puikkoon, kakku on kypsä.

Jäähdytä kakkupohja ja leikkaa isolla veitsellä kolmeksi levyksi. Ole varovainen kakkulevyjä siirrellessäsi, sillä vegaaninen kakkupohja murenee herkemmin kuin kananmunaan tehty.

Laita kinuski tekeytymään samalla, kun täytät kakun: Mittaa kookoskerma ja fariinisokeri teflonkattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua keskilämmöllä välillä sekoitellen n. 20 minuuttia, kunnes seos on kunnolla paksuuntunut. Kinuskin pitää kiehua koko ajan, mutta ei holtittomasti räiskyen. Testaa vesilasitestillä, onko kinuski valmista: kaada lasiin kylmää vettä ja tiputa pisara kinuskia veteen. Kun kinuski ei liukene veteen vaan jää lasin pohjalle kiinteäksi nokareeksi, se on valmista. Kaada kuorrutus heti kuumana kakun päälle – se on hankala levittää, jos se ehtii jäähtyä.

Kinuskin kiehuessa täytä kakku: Laita irtopohjavuuan reuna muotiksi kakkuvadille ja kokoa kakku muotin sisään – näin se pysyy koossa. Soijakermavaahto on sillä tavalla liukasta, että kakun kerrokset saattavat muuten lähteä ”vaeltamaan”. Vatkaa soijakerma todella kiinteäksi vaahdoksi. Voit vatkata paljon pidempään ja tiukemmaksi kuin lehmäkermaa, sillä soijakerman kohdalla ei tarvitse huolehtia siitä, että se muuttuu voiksi. Vatkaa joukkoon soijarahka sekä sokeri ja vanijasokeri. Rahka tekee vaahdosta raikkaamman makuista ja auttaa säilyttämään vaahdon tiiviinä. Soijakermavaahto nimittäin lötkööntyy nopeasti. Kostuta alimmainen kakkulevy mehulla. Kostuta huolella, sillä kakkupohja on paljon jämäkämpi kuin kananmunaan tehty sokerikakku, ja jää helposti liian kuivaksi. Levitä kakkulevylle ensin hilloa ja sitten kerma-rahkaseosta. Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle ja kostuta mehulla. Levitä päälle hilloa ja kerma-rahkaseosta. Nosta päällimmäinen kakkulevy paikoilleen ja kostuta. Kun kinuskikuorrutus on valmista, levitä se kakun päälle. HUOM! Kuorrutus riittää kakun päälliosaan, ei sivuille. Kiristä irtopohjavuuan reuna.

Anna kakun kostua jääkaapissa kakkukuvun alla yön yli. Ennen tarjoilua irrota irtopohjavuuan reuna. Vatkaa loppu soijakerma vaahdoksi ja lisää joukkoon soijarahka ja sokerit samaan tapaan kuin yllä. Pursota vaahtoa tyllalla pystysuoraan kakun sivuille vieri viereen, kunnes koko reuna on peitossa (ks. kuva). Pursota lopuksi kinuskin ja kermavaahdon reunaan pieniä ruusukkeita. Lisää muut koristeet.

Kakku säilyy jääkaapissa hyvin muutaman päivän. Koska kakkupohja on jämäkämpää kuin kananmunaan tehty sokerikakku, se on todella täyttävää ja kakusta riittää isommalle porukalle kuin perinteisestä täytekakusta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.