Raparperitäytekakku (vegaaninen)

vegaaninen raparperitäytekakku

Se on raparperisesonki taas. Meidän takapihan raparperipuska ehti kasvaa varsin jättimäiseksi ennen kuin ehdin satoa korjaamaan. Mietin, että vaikka raparperipiirakka onkin hyvää, ei sitä NIIN paljoa jaksa syödä.

Kun tässä nyt sopivasti sattui myös koulujen päättymisviikonloppu ja sitä on tänä vuonna mielestäni erityisen paljon syytä juhlia, kun kaikki ovat tsempanneet kummallisen koronakevään aikana vallan vimmatusti, ajattelin, että täytekakku olisi sovelias tapa sekä hyödyntää raparpereja että juhlistaa tärkeää päivää.

Tein raparperihilloa vanhan reseptini mukaan. Vaikka en edes katkonut kaikkia varsia, hilloa tuli iso kattilallinen. Se on kyllä tosi hyvää, että syötyä tulee varmasti. Sopii täytekakkujen lisäksi esimerkiksi jätskin tai lettujen kanssa.

Kakkupohja olikin sitten kinkkisempi homma. Olen aiemmin kokeillut yhdenlaista vegaanista kakkupohjaa, josta tulee minun makuuni liian jämäkkää. Päätin kokeilla, onnistuisiko aquafaballa. Olisihan toki pitänyt jo aiemmista kokeiluista uskoa, että aquafaba ja sokerikakku eivät minun keittiössäni ole voittajayhdistelmä. Tuloksena oli sitkeä, murentuva ja littana lätty.

Pyysin apua Facebookin Vegaaninen leivonta -ryhmästä, ja sieltä suositeltiin Urbaani Vegenda -blogin kakkupohjaa. Sitä siis kokeilemaan. Jouduin hiukan improvisoimaan, koska kaapista ei löytynyt kookosöljyä, mutta vaikka korvasinkin sen margariinilla, lopputulos oli onnistunut. Jatkossa varmasti käytän juuri tätä reseptiä.

Kuorrutuksessa käytin Kamomillan Konditoria -blogin kikkaa hyydyttää soijavispi ennen vatkaamista. Agar agarin sijaan käytän Dr Oetkerin Vegegel-jauhetta. Yksi pussillinen vegegeliä per yksi 2,5 dl purkki Alpron soijavispiä on hyvä suhde kakunkuorrutukseen. Äitini vanha niksi puolestaan on sekoittaa kermavaahtoon rahkaa, jolloin maku on raikkaampi. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin Aplron Go On -soijarahka.

Koristelussa hyödynsin pihallamme parhaillaan kukkivia omenapuita. Hennot valkoiset omenankukat näyttävät minusta kakun päällä oikein kauniilta.

Raparperitäytekakku
kakusta riittää helposti 15 hengelle

Valmistusaika: pohjan valmistus n. 50 min, jäähdytys 2 h, kakun kostutus ja täyttäminen 1 h, jääkaapissa yön yli, kuorrutus ja koristelu n. 1 h

Kakkupohja
3 1/2 dl soijamaitoa
3 rkl omenaviini- tai valkoviinietikkaa
2,4 dl margariinia (n. 250 g)
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
4,2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoa
2 tl ruokasoodaa

Sekoita soijamaito ja viinietikka keskenään. Jätä seisomaan seuraavien työvaiheiden ajaksi.

Sulata margariini. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja suola. Lisää piimiintynyt soijamaito ja sekoita tasaiseksi. Sekoita ruokasooda jauhojen joukkoon ja lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Vuoraa kahden irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla ja rasvaa vuuat. Jaa taikina tasan kahteen vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa n. 30 minuuttia, kunnes kakkupohjat ovat ruskettuneet kauniisti ja hieman irronneet reunoista. Voit kokeilla kypsyyttä hammastikulla tai sukkapuikolla.

Jäähdytä pohjat kunnolla ennen täyttämistä. Kun ne ovat hieman levähtäneet uunista tultuaan, kannattaa irrottaa ne vuuasta ja leikata kumpikin pohja kahdeksi levyksi ja asetella kukin levy erilleen jäähtymään.

Täyte ja kuorrutus
n. 4 dl raparperihilloa
mehua tms kostutukseen (Käytin tässä kakussa Spritea, koska muutakaan ei jääkaapista löytynyt. Toimi yllättävän hyvin)
5 dl (2 prk) Aplro soijavispiä
4 dl (1 prk) Alpro Go on -soijarahkaa
2 pss vegegel-jauhetta
n. 8 rkl sokeria
n. 2 rkl vaniljasokeria
vihreää karamelliväriä
1–2 kiiviä
omenankukkia tai muita syötäviä kukkia

*Tee tämä vaihe hyvissä ajoin ennen kuin alat täyttää kakkua! Kaada soijavispit paksupohjaiseen kattilaan. Vispaa sekaan vegegeljauhe. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan vispaten. Kaada seos kuumankestävään astiaan ja laita jääkaappiin vähintään 2 tunniksi hyytymään.*

Mittaa isoon kulhoon vajaa puolet hyytyneestä soijavispistä sekä n. 4 rkl sokeria ja 1 rkl vaniljasokeria. Vatkaa sähkövatkaimella vähintään pari minuuttia, kunnes seos on vaahtoutunut kuohkeaksi, tiiviiksi vaahdoksi. Vatkaa sekaan vajaa puolet soijarahkasta, tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria ja/tai vaniljasokeria.

Aseta kakun pohjalevy kakkuvadille. Valele lusikan avulla pohjalevy kauttaaltaan mehulla tms. kostukkeella. Levitä 1/3 raparperihillosta tasaisesti pohjalevylle. Levitä hillokerroksen päälle tasaisesti 1/3 soijakermavaahdosta. Aseta varovasti seuraava kakkulevy pohjalevyn päälle ja toista työvaiheet. Tee samoin kolmannen kakkulevyn kanssa. Lopuksi nosta päällimmäiseksi neljäs kakkulevy ja kostuta se kuten aiemmat kerrokset, mutta älä laita tämän levyn päälle mitään. VINKKI! Kakun kerrokset saattavat lähteä ”luistelemaan”. Tällöin auttaa, jos sujautat kakun ympärille irtopohjavuuan reunan. Sen voi jättää paikalleen, kun kakku tekeytyy jääkaapissa, niin kakun muoto pysyy siistinä.

Laita kakku jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Kuorruttaminen: Mausta ja vatkaa loppu soijavispi samaan tapaan kuin edellä ja vatkaa sekaan loppu soijarahka samaan tapaan kuin edellä. Ota vaahdosta pieni määrä erilliseen kippoon ja värjää vaaleanvihreäksi elintarvikevärillä.

Irrota irtopohjavuuan reuna kakun ympäriltä. Levitä soijakermavaahtoa lastalla kakun reunoille tasaisesti. Siistin ja nätin reunan saat, kun teet ensin yhden kerroksen painamalla aika tiiviisti, jolloin pinnan epätasaisuudet tasoittuvat soijakermavaahdolla. Tämän jälkeen levitä toinen kerros vaahtoa kevyemmällä otteella. Kun reunat on kuorrutettu, levitä lastalla vaahtoa kakun päälle. Itse tykkään siitä, ettei pinta ole aivan viivottimella vedetyn tasainen, vaan vaahtoon jää ”aaltoja”. Mutta nämä ovat makuasioita.

Kuori kiivi(t) ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kuhunkin viipaleeseen viilto reunasta keskustaan ja taivuta viipaleet kartiomaisiksi ”ruusukkeiksi”. Asettele kiiviruusukkeita kakun pinnalle.

Pursota isommalla tyllalla valkoista soijakermavaahtoa ruusukkeiksi kakun pinnalle ja sivuille. Pursota pienemmällä tyllalla vihreää soijakermavaahtoa samoin ruusukkeiksi.

Viimeistele koristelu asettelemalla omenankukkia sopiviin kohtiin.

Voit tarjota kakun heti sen valmistuttua tai tehdä sen valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Kakku säilyy jääkaapissa edustuskuntoisena ainakin vuorokauden, ja syömäkelpoisena useamman päivän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.