Kuulostaa ehkä hassulta, mutta niin paljon kuin olenkin elämässäni ruokaa laittanut, en ole koskaan ennen tehnyt imellettyä perunalaatikkoa. Viime vuosina olen suosinut valmislaatikoita, koska ne ovat mielestäni vallan hyviä. Lähikaupastamme ei kuitenkaan saa valmista vegaanista perunalaatikkoa, joten oli ryhdyttävä perunateatteriin.
Sovelsin Vegaaninen-blogin ohjetta. Korvasin osan reseptin kasvimaidosta kaurakermalla, sillä joulu ei ole se ajankohta, jolloin mietin rasvan määrää ruuassa – eikä vegaanin siitä muutenkaan tarvitse hirveästi huolta kantaa. Oikein hyvää tuli, joskin ensi kerralla laitan vähemmän suolaa.
Vegaaninen imelletty perunalaatikko
reilu 1,5 kg jauhoisia perunoita
0,5 dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua margariinia
1 rkl suolaa (vähemmänkin riittää)
3 dl kaurakermaa
2 dl soijamaitoa (kauramaitokin käy)
margariinia vuuan voiteluun ja laatikon pinnalle
Keitä potut kuorineen ja muussaa kypsänä. Voit kuoria perunat ennen muussaamista, mutta itse jätin kuoret soseeseen. Lisää jauhot perunasoseen sekaan vähitellen ja sekoita hyvin. Soseen tulee olla kunnolla lämmintä tässä vaiheessa. Anna imeltyä kolmisen tuntia lämpimässä (esim. 50 asteeseen lämmitetyssä uunissa). Sekoita n. tunnin välein.
Kun perunasose on imeltynyt, lisää sula margariini, suola sekä kerma ja maito ja sekoita tasaiseksi. Levitä seos voideltuun uunivuokaan tasaisesti ja lisää pinnalle margariininokareita.
Paista uunin alaosassa 150 asteessa 2 tuntia.
Imeltyminen onnistuu kun soseen laittaa imeltymään noin 75 asteiseen uuniin 3-5 tunniksi.
[…] lisäksi, että porkkanalaatikko on hyvää, se on myös helppo valmistaa. Toisin kuin @#€%?+ imelletty perunalaatikko, joka ei taaskaan suostunut kunnolla imeltymään. Sitä ostaisin kyllä ilomielin valmiina […]
[…] ruuat Imelletty perunalaatikko Porkkanalaatikko Bataattilaatikko Härkiswellington […]
Perunalaatikko imeltyy pomminvarmasti kun…
…kuoritut perunat keittää vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi ja soseuttaa suoraan keittoveteen puuromaiseksi soseeksi. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä.
…sose jäähdytetään huolellisesti 75-76 asteiseksi.
…jauho lisätään 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.
…sose laitetaan imeltymään 75 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sosetta sekoitetaan imeltymisen aikana 2-3 kertaa ja imeltymisen edistymistä voi samalla seurata maistamalla. Ensimmäisillä kerroilla uunin lämpötilaa voi tarkkailla uuninlämpömittarilla.
Vegaaninen aito perinteisesti imelletty perunalaatikko
Ainekset:
2 kg perunoita, onnistuu kaikista perunalajikkeista jauhoisista tai kiinteistä
2-3 rkl vehnäjauhoja
0,8 l soija- tai kauramaitoa, määrä vaihtelee runsaasti lajikkeen mukaan
2 tl suolaa
40-100g margariinia
Valmistus:
1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori ne niin kuumina kuin mahdollista.
HUOM !!!
Vaihtoehtoisesti perunat voi kuoria raakana. Kuoritut perunat keitetään kypsiksi niukassa suolattomassa vedessä ja kypsät perunat soseutetaan suoraan niukkaan vesimäärään. Tätä suositellaan helposti kypsennettäessä hajoaville perunalajikkeille, koska kypsien hajoavien perunalajikkeiden kuorintatappiot voi olla huomattavat.
2. Soseuta perunat kuumina. Lisää kuumaa vettä tönkkösoseeseen niin että saadaan tanakka puuromainen sose.
3. Jäähdytä sose huolellisesti 74-76 asteiseksi. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot ”palaa”.
4. Sekoita 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vehnäjauhot. Lisää tarvittaessa tilkka 75 asteista vettä.
5. Eristä sosekattila hyvin useilla keittiöliinakerroksilla ja laita lämpimään paikkaan imeltymään. Anna seoksen imeltyä lämpimässä paikassa 2-4 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maistamalla voi varmistaa imeltymisen alkaminen ja seurata imeltymisen edistymistä. Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta.
HUOM !!!
Vaihtoehtoisesti voi imeltää sähkölieden uunissa. Sosekattila laitetaan noin 70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia.
6. Lisää imeltyneeseen soseeseen kasvimargariini ohuina siivuina. Lisää suola. Lisää soija- tai kauramaito. Sekoita hyvin. Seos on tässä vaiheessa sakeaa puuromaista velliä.
7. Kaada seos voideltuun uuni vuokaan. Lisää pinnalle margariininokareita. Pinnalle voi ripotella korppujauhoja.
8. Aloita paistaminen kuumassa noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun paistopinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.
9. Paista 2-3 tuntia.