5 tapaa vähentää ruokahävikkiä kotikonstein

Ylen uutisen mukaan kotitalouksien hävikkiruuasta syntyy yhtä suuret ilmastopäästöt kuin 100 000 henkilöautosta. Se on aika paljon se. Lisäksi tietysti rahaa menee haaskuuseen aina, kun ruokaa menee roskiin.

Jonkin verran nipona ihmisenä en tykkää haaskaamisesta ja pyrin omassa keittiössäni siihen, ettei kompostiämpäriin menisi juuri muuta kuin vihannesten kuoria ja käytettyjä teenporoja. Tässä muutama meillä hyväksi havaittu hävikinvähennysniksi:

 1. Suunnittele ruokaostokset. Kun käy kerran viikossa ruokakaupassa ja suunnittelee viikon ateriat etukäteen, ei tule ostettua ruoka-aineksia summanmutikassa kaappiin happanemaan. Ruokalaskukin pienenee mukavasti.
 2. Osta herkästi pilaantuvia aineksia ainoastaan välittömän tarpeen verran. Esimerkiksi maitotuotteet, ruukkusalaatit ja -yrtit, useimmat hedelmät sekä tomaatit pilaantuvat nopeasti, joten niitä ei kannata hamstrata jääkaappiin. Pienet UHT-pakkaukset ovat käteviä, jos esimerkiksi kahvimaitoa tarvitsee vain satunnaisesti, ja kasvimaitotuotteet säilyvät pidempään kuin lehmänmaidosta valmistetut.
 3. Pakasta aterianjämät. Jos aterialta jää tähteitä, pakasta ne sopivina kerta-annoksina. Jämiä voi ottaa vaikkapa evääksi töihin. Muista merkitä pakasterasian päälle, mitä rasiassa on ja milloin se on pakastettu.
 4. Pakasta leivät. Ylen uutisen mukaan leipää menee erityisen paljon roskiin. Pakastimessa leipä pysyy tuoreena pitkään. Kätevimpiä pakastettavia ovat sämpylät ja valmiiksi viipaloidut leivät, mutta kokonaisen limpun tai hiivaleivänkin voi viipaloida ennen pakastamista. Sieltä sitten leipänälän iskiessä tarvittava määrä viipaleita leivänpaahtimeen tai mikroon.
 5. Hyödynnä tähteet ruuanlaitossa:
  • Leivo sämpylöitä. Sämpylätaikinaan voi laittaa melkein mitä vain – esimerkiksi puuroa, perunamuusia, juuresraastetta, juustoa tai oliivipurkin jämät. Joulun jälkeen tein tosi hyviä sämppäreitä joululaatikon jämistä.
  • Perunamuusista voi tehdä myös rieskoja ja riisipuurosta Ahvenanmaan pannukakkua.
  • Tee jämistä piirakka. Äitini välipäiväbravuureihin kuuluu suolaisen piirakan tekeminen jouluaterian tähteistä. Sinne menevät kätevästi niin graavikalat, juustot kuin kermaviilitkin. Tässä yhden jämäpiirakan ohje männävuosilta. Luonnollisesti myös vegaanisista aineksista voi tehdä piirakan, esimerkiksi tällaisen.
  • Myös salaatteihin saa uppoamaan monenlaiset purkinpohjat ja orpona pyörivät vihannekset. Tässä yksi esimerkki.
  • Vanha sananlasku sanoo: ”Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa.” Keitettyjen perunoiden ja vihannesten jämistä saa herkkua, kun paistaa ne pannulla oliiviöljyssä ja ripottelee päälle sormisuolaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.