Tänään käytiin torilla marjastamassa, ja saaliiksi tuli muun muassa 10 kiloa mustikoita. Olen leiponut pehmeää mustikkapiirakkaa jo parin vuosikymmenen ajan vanhalla perinnereseptillä, ja nyt sovelsin siitä vegaaniversion. Taikina ei kohonnut uunissa ihan yhtä paljon kuin kananmunalla leivottu, mutta kuohkeaa ja hyvän makuista tuli joka tapauksessa.
Vegaaninen pehmeä mustikkapiirakka
Pellillinen / iso uunivuuallinen piirakkaa
Valmistusaika n. 45 min
150 g maidotonta margariinia
2 dl sokeria
1,5 dl soijajugurttia
2,5 dl soijamaitoa
5 dl vehnäjauhoa
5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
n. 1 l mustikoita – jäisiä tai tuoreita
sokeria ja vaniljasokeria
Vaahdota rasva ja sokerit. Vatkaa soijajugurtti sekaan. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja soijamaitoa. Taikinan pitäisi olla melko jämäkkää, joten lisää tarvittaessa jauhoja. Jos taikina jää liian lötköksi, marjat painuvat paistaessa sen läpi pohjalle.
Levitä taikina suureen uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle syvälle uuninpellille. Levitä mustikat tasaisesti taikinan päälle. Sirottele päälle ripaus vaniljasokeria ja runsaasti sokeria.
Paista 200 asteessa n. 20 – 30 minuuttia, kunnes piirakka on päältä kauniin kullanruskea. Tarjoile hieman jäähtyneenä sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.
Piirakka säilyy huoneenlämmössä useita päiviä, kunhan peität sen leivinpaperilla tai liinalla. Piirakan voi myös pakastaa.
[…] vaihtoehto perinteisemmille mustikkapiirakoille. Jos kuitenkin perinteisempi miellyttää enemmän, täältä löydät pehmeän mustikkapiirakan ja täältä muropohjaisen […]