Testissä kasvimaitotuotteet

Perheemme oli täysin maidottomalla ruokavaliolla 2011, jolloin esikoisellani oli vatsaongelmien vuoksi erityisruokavalio. Tuolloin postailin senaikaisia maidottomia löytöjä.

Nyt maidottomuus on jälleen ajankohtaista, sillä yritämme pikkuhiljaa muuntaa ruokavaliotamme vegaaniseen suuntaan. Viime aikoina onkin jälleen tullut koestettua monenlaisia kasvipohjaisia ”maitotuotteita”. Osa on ollut kauppojen hyllyillä jo pidempään, osa on uutuustuotteita.

Yosa kaurafraiche – kokeilin tätä smetanan sijaan vanhassa tutussa makkarakastikkeessa (makkarana toki vegevaihtoehto, Hälsans Kökin soijachorizo), ja toimi erinomaisesti. Pelkältään maku ja koostumus eivät täysin vastaa ranskankermaa, joten esimerkiksi kylmissä dippikastikkeissa lopputulos voi poiketa totutusta. Mihin sopii: ranskankerman tai smetanan korvikkeeksi kastikkeisiin.

Violife pizzajuusto – Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä vannotaan Violife-juustojen nimeen. En ihmettele, sillä ainakin pizzajuusto maistui ja tuntui ihan juustolta. Raastoin juustoa makaronilaatikon kastikkeeseen ja ripottelin päälle kuorrutteeksi. Violife suli juustokastikkeeseen kunnolla, toisin kuin jotkut muut kokeilemani vegejuustot, mutta kuorrutus ei ruskettunut tavallisen juuston tapaan. Puoliso oli sitä mieltä, että juustokastike maistui jopa paremmalta kuin ”oikeasta” juustosta tehty. Kannattaa kuitenkin huomata, että Violife ei vastaa ravintosisällöltään maidosta tehtyä juustoa, sillä se on käytännössä lähes pelkkää rasvaa. Eli en tätä kyllä leivän päällä vetäisi. Mihin sopii: juustokastikkeisiin ja -kuorrutuksiin.

Alpro soijarahka – olen jo pitkään fanittanut Alpron soijamaitoa ja -jugurttia, joten odotukset olivat korkealla. Enkä joutunut pettymään. Soijarahka on täyteläisen paksua ja makukin miellyttävän rahkamainen. Käytin soijarahkaa juustokakun täytteeseen, ja se sopi siihen erinomaisesti. Olisi varmaan hyvää myös perinteisessä marjarahkassa. Mihin sopii: juustokakkuihin ja rahkapiirakoihin.

Oatly kauratuorejuusto – kokeilin tehdä juustokakkua uunissa ja tein täytteen kauratuorejuustosta ja -jugurtista. Reisille meni, sillä ne eivät hyydy kuumennettaessa, kuten soijatuotteet. Käytän siis leivonnassa jatkossakin vanhaa luottotuotettani Tofutti-soijatuorejuustoa. Kauratuorejuuston maku ja koostumus ovat sinänsä ihan ok, joskin maku saisi olla hiukan vähemmän suolainen. Mihin sopii: leivän päälle, kylmiin moussekakkuihin tai -kuorrutteisiin.

Oatly Havregurt -kaurajugurtti – tämä on ensimmäinen kokeilemani kaurasta tehty jugurtti, joka kilpailee vakavasti soijajugurtin kanssa. Maistuu ja näyttää jugurtilta ja koostumus on miellyttävän täyteläinen. Maustetuista versioista testasin mustikkajugurttia, joka oli minusta vähän pliisun makuista, mutta puoliso tykkäsi. Itse pidän enemmän maustamattomasta. Leivonnassa kaurajugu ei kuitenkaan pärjää soijajuggikselle, koska se ei hyydy kuumennettaessa. Mihin sopii: sellaisenaan syötäväksi, smoothieihin.

Planti Creamy Vanilla -vaniljakastike – tällä on aivan sama ongelma kuin muillakin kokeilemillani kauravaniljakastikkeilla, ei maistu miltään. Vaahtoutuu kyllä kivasti, mutta maku hukkuu täysin omenapiirakan maun alle, eikä kevyt vaahto myöskään anna juuri minkäänlaista suutuntumaa. Ei jatkoon.

Oatly kaurasuklaajuoma – tämä sai suuren suosion perheen nuoriso-osaston keskuudessa. Maku on mukavan suklainen eikä liian makea, joten kyllä tämä itsellenikin maittaa. Saatavilla litran pakkauksissa sekä kätevissä ”pillimehupakkauksissa”, jotka toimivat hyvin retkieväänä. Mihin sopii: iltakaakaoksi, retkievääksi.

Planti ruokakerma – olen taas vaihtanut ruokakerman ruuanlaitossa kaurakermaan. Kotimaisen Plantin tuotteet ovat ainakin meidän lähikaupassa jonkin verran halvempia kuin ruotsalaiset vastaavat, joten olen ottanut niitä kokeiluun. Ruokakerma on koostumukseltaan mukavan paksua, eikä siitä tule ruokaan oudon makeaa sivumakua, kuten joistakin kokeilemistani kasvikermoista. Kiusausta valmistaessa paksuudesta on haittaakin, koska kerma ei valu kunnolla alaspäin, vaan tuppaa hyytymään kiusauksen pinnalle, jos sitä ei lastalla avita. Mihin sopii: kastikkeisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s