Gluteeniton kinuskikakku

Sokerikakku on kenties vähän yllättäen yksi kaikkein helpoimmista gluteenittomista leivonnaisista. Olen kokeillut useita erilaisia jauhoja ja jauhoseoksia – puhdaskauraa, Jytteä, Teffiä ja näiden sekoituksia – ja aina lopputulos on ihan yhtä kuohkea ja aivan samanmakuinen kuin vehnällä leivottu.

Omille 40-vuotissynttäreilleni leivoin kinuskikakun. Olikin muuten elämäni ensimmäinen kinuskikuorrutus. Joku voisi sanoa, että on vähän uhkarohkeaa harrastaa kokeilevaa keittotaidetta, kun syömään on tulossa iso joukko vieraita, mutta hurjapäisyys keittiössä on pääosin tuottanut varsin hyviä lopputuloksia. Niin tälläkin kertaa.

Kinuskikuorrutusta varten sovelsin ohjeita Kotikokki.netistä ja Kinuskikissa-blogista. Kotikokin ohjeen tapaan laitoin mukaan hiukan margariinia pehmentämään kuorrutusta ja Kinuskikissan ohjeilla maltoin odottaa, kunnes kuorrutus oli kunnolla sakeutunut.

Samaa kakkupohjaa voi luonnollisestikin soveltaa mihin vain täytekakkuun.

Gluteeniton kinuskikakku
Valmistusaika n. 1,5 h

Kakkupohja
5 munaa
sokeria
gluteenitonta jauhoa (esim. Jytte, puhdaskaura)
0,5 rkl psylliumjauhetta
2,5 tl leivinjauhetta

Kinuskikuorrutus
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
1 tl margariinia

Kakun koristeluun ja täytteeksi
n. 4 dl mansikka- ja/tai omenahilloa
mehua kostutukseen
4 dl vispikermaa
2 dl rahkaa
sokeria
vaniljasokeria
Amerikanpastilleja tms. karkkeja

Valmista kakkupohja: Riko kananmunat isoon lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin yhtä suuri määrä sokeria ja kolmanteen samanlaiseen lasiin yhtä suuri määrä jauhoja. Sekoita jauhoihin psylliumjauhe ja leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos sekaan ja sekoita varovasti. Voitele kakkuvuoka ja jauhota se gluteenittomalla korppujauholla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 180 asteessa n. puoli tuntia. Kokeile kakun kypsyyttä sukkapuikolla – kun puikkoon ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Anna kakkupohjan jäähtyä ja kumoa se sitten isolle lautaselle tai kakkuvadille. Leikkaa kakkupohja kolmeksi yhtä paksuksi viipaleeksi.

Laita kinuski tekeytymään samalla, kun täytät kakun: Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri teflonkattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua keskilämmöllä välillä sekoitellen n. 20 minuuttia, kunnes seos on kunnolla paksuuntunut. Kinuskin pitää kiehua koko ajan, mutta ei holtittomasti räiskyen. Testaa vesilasitestillä, onko kinuski valmista: kaada lasiin kylmää vettä ja tiputa pisara kinuskia veteen. Kun kinuski ei liukene veteen vaan jää lasin pohjalle kiinteäksi nokareeksi, se on valmista. Lisää margariini ja sekoita hyvin. Kaada kuorrutus heti kuumana kakun päälle – se on hankala levittää, jos se ehtii jäähtyä.

Kinuskin kiehuessa täytä kakku: Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka sekä n. 4 rkl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria. Kostuta alimmainen kakkulevy mehulla. Levitä kakkulevylle ensin hilloa ja sitten kerma-rahkaseosta. Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle ja kostuta mehulla. Levitä päälle hilloa ja kerma-rahkaseosta. Nosta päällimmäinen kakkulevy paikoilleen ja kostuta. Kun kinuskikuorrutus on valmista, levitä se kakun päälle. HUOM! Kuorrutus riittää kakun päälliosaan, ei sivuille. Päällystä kakun sivut kerma-rahkaseoksella ja pursota loput kerma-rahkaseoksesta tyllalla ruusukkeiksi peittämään kinuskikuorrutuksen ja kermakuorrutuksen saumakohta.

Anna kakun kostua yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua. Jos koristelet kakkua karkeilla, strösseleillä ym. lisää ne vasta juuri ennen tarjoilua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s