Toscapullat

ToscapullatJos olet seurannut tätä blogia pidemmän aikaa, olet ehkä huomannut, että tykkään pullasta aika lailla. Joskus muinoin pidin pullien leipomista turhan vaivalloisena vaivaamisineen kaikkineen, mutta kaikki muuttui, kun sain yleiskoneen neljä vuotta sitten. Koneella vaivatessa taikinasta tulee todella kuohkeaa, eivätkä kädet väsy.

Useimmiten teen korvapuusteja, mutta eihän sitä aina samaa jaksa, vaikka olisi kuinka hyvää. Tällä kertaa ruokakaappiin oli jäänyt melkein kokonainen pussillinen mantelilastuja pashanteon jäljiltä, ja siitäpä sitten syntyi ajatus toscapullista.

Olen nuorempana tehnyt toscakakkua muutamaan kertaan, ja lähes aina onnistunut kärväyttämään kuorrutuksen. Siispä aihetta piti lähestyä huolella – eihän kokonaista pullasatsia sovi pilata käräyttämällä. Tällä kertaa onneksi onnistui oikein hyvin. Pullista tuli niin hyviä, että söin itse saman tien neljä, ja lapsetkin mutustivat autuaan näköisinä. (Yleensä kuopus vähän maistaa pullaa ja jättää vähintään puolet syömättä.)

Toscapulliin ei käytetä lainkaan kananmunaa, ja maidottoman version saa helposti, kun korvaa taikinassa maidon vedellä ja voin margariinilla sekä täytteessä ja kuorrutuksessa voin margariinilla ja kerman kaura-, soija- tai kookoskermalla.

Toscapullat
n. 40 kpl

Valmistusaika n. 15 min (taikinan alustus) + tunti (kohotus) + tunti (leivonta)

Taikina
1 annos pullataikinaa

Täyte
n. 75 g pehmeää voita (margariinia)
Ruokokidesokeria (tavallinenkin käy)

Kuorrutus
75 g voita (margariinia)
1 dl sokeria
n. 100 g mantelilastuja
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl kermaa (kaura-/soija-/kookoskermaa)

Alusta pullataikina ohjeen mukaan. Kohota taikinaa n. tunti, kunnes se on paisunut suunnilleen kaksinkertaiseksi. Jauhota leivinpöytä, kumoa taikina pöydälle ja painele siitä ilmakuplat pois.

Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse toinen osa suorakulmion muotoiseksi levyksi. Levitä voi levylle ja ripottele päälle reilusti sokeria. Kääri levy rullaksi. Leikkaa rullasta n. 2 cm paksuisia paloja. Asettele palat pellille leikkuupinta ylöspäin. Jätä kunnolla tilaa pullien väliin – ne paisuvat paistettaessa aika tavalla. Toista sama toisella taikinanpuolikkaalla. Nostata puolisen tuntia.

Sulata kattilassa täytteen voi ja sokeri. Lisää muut aineet. HUOM! Varo, ettei sokeri ala ruskistua.

Paista pullia 225 asteessa 5 minuuttia. Ota pullat uunista ja annostele niiden päälle nokare kuorrutusta. Kuorrutus leviää uunissa, joten älä levitä sitä ennen paistamista – silloin se valuu pullien reunoja pitkin pellille. Kuorrutusta on pullien määrään nähden aika naftisti, ja melko pieni määrä per pulla riittää hyvin. Paista pullia kuorrutuksen kanssa vielä 6-7 minuuttia, kunnes pullat ja kuorrutus ovat kauniin ruskeita.

Anna pullien jäähtyä ennen tarjoamista. Ylijääneet pullat kannattaa pakastaa heti tuoreeltaan, koska pullat kuivuvat nopeasti huoneenlämmössä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s