Pääsiäisenä on pitkästä aikaa ollut aikaa keskittyä ruuanlaittoon. Viimeinen kuukausi on ollut sellaista kiitoa, että on tullut vain luotettua tuttuihin perusresepteihin.
Meillä kun ei syödä lihaa, pääsiäislammas on automaattisesti poissa laskuista. Bääbään sijaan päätin kokata perinteisen lehtitaikinakuoreen leivotun lohipiirakan. Tällaisia piirakoita tehtiin usein lapsuudenkodissani – joskus jauhelihatäytteellä, joskus kaalilla ja toisinaan lohella. Aina yhtä hyvää. Ja hyvältä se maistui edelleenkin.
Lehtevä lohipiirakka
4:lle
Valmistusaika n. tunti
1 pkt lehtitaikinaa (1 iso levy)
2 dl täysjyväriisiä
2 kananmunaa
300 g kylmäsavustettua lohta
tilliä, suolaa, mustapippuria
kananmunaa voiteluun
Sulata taikina. Keitä riisit pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kananmunat koviksi.
Kaulitse taikina pitkulaiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Asettele taikina leivinpaperille siten, että puolet siitä tulee paperin keskelle. Levitä tälle puoliskolle riisit, päälle lohiviipaleet ja päällimmäiseksi viipaloidut kananmunat. Mausta reilusti tillillä sekä ripauksella suolaa ja mustapippuria.
Taita toinen taikinanpuolisko täytteiden päälle. Painele reunat kiinni haarukalla ja pistele piirakan päälle reikiä. Voitele kananmunalla.
Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 25 min. Tarjoile salaatin kanssa.