Pulla on vaan niin hyvää! Pidän yleensä huolen siitä, että pakastimessa on aina jonkinsorttista pullaa mutusteltavaksi iltateen kanssa. Sitä paitsi pullia on kiva leipoa lasten kanssa – kun laittaa taustalle musiikkia soimaan, tunnelma äityy melkoisen riehakkaaksi. Tällä kertaa taikinaa veivattiin St Etiennen ja Ting Tingsin tahdissa enkä tiedä kumpia vatkattiin enemmän – taikinaa vai leipojien peppuja.
Tällä kertaa tehtiin perinteisten korvapuustien sijaan vaniljakierrepullia. Opin reseptin yläasteella historianopettajaltani, joka tarjoili näitä joskus jossakin kerhossa.
Pullataikina sopii hyvin myös allergikoille. En yleensäkään laita taikinaan kananmunaa, sillä se ei tuo mitään olennaista makuun tai koostumukseen. Maidon voi korvata vedellä ja voin maidottomalla margariinilla. Gluteenittomanakin olen joskus pullia leiponut.
Vaniljakierrepullat
n. 33 kpl
Valmistusaika 20 min + 1 tunti + 1 tunti
1 annos pullataikinaa (tavallinen ohje täältä ja gluteeniton täältä)
n. 75 g pehmeää voita (tai maidotonta margariinia)
sokeria
vaniljasokeria
kananmunaa tai sokerivettä
raesokeria
Valmista pullataikina ohjeen mukaan ja kohota tunnin verran. Painele taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse puolet taikinasta vajaan sentin paksuiseksi levyksi. Levitä puolet voista taikinalevyn toiselle puoliskolle. Sirottele päälle reilusti sokeria ja hieman vaniljasokeria.
Taita voitelematon osa taikinalevystä voidellun osan päälle niin, että reunat menevät tasan. Leikkaa levystä n. 2 cm levyisiä suikaleita.
Kieputa suikaleet ja kierrä ”solmuiksi”. Asettele solmut pellille.
Toista kaikki em. vaiheet pullataikinan toisella puolikkaalla.
Kohota liinan alla parikymmentä minuuttia.
Sivele pullien pinnalle kananmunaa tai sokerivettä ja ripottele päälle raesokeria.
Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 12 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita.
Pullat kannattaa pakastaa heti tuoreeltaan, kunhan ovat jäähtyneet. Huoneenlämmössä pulla kuivahtaa todella nopeasti, mutta pakastimesta sulatettuna pulla maistuu aina tuoreelta.