Tykkään suolaisista piirakoista. Teen niitä sekä viikonloppuruuaksi kotona että suolaiseksi naposteltavaksi juhliin. Tällä kertaa tein pitkästä aikaa parsakaali-fetapiirakkaa, johon tein gluteenittoman kaura-tattaripohjan. Pohjaan voi toki käyttää ihan vehnäjauhoakin, mutta kaura-tattaripohjassa on rouheampi maku. Sitä syö mielikseen, vaikkei olisikaan millään erityisruokavaliolla.
Meille oli tulossa ruokavieraita, joten tein tavallista isomman satsin. Tämä on sopivan kokoinen määrä myös, jos teet piirakkaa bileruuaksi.
Parsakaali-fetapiirakka
6:lle
Valmistusaika n. 45 min
Pohja
225 g pehmeää voita
2 dl puhdaskaurajauhoja
2 dl tattarijauhoja
2 dl puhdaskaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
hiukan kylmää vettä
Täyte
2 kypsäksi höyrytettyä parsakaalia
200 g fetaa
3 dl maitoa
3 munaa
mustapippuria, suolaa
basilikaa
hiukan juustoraastetta
Sekoita jauhot, hiutaleet ja suola keskenään. Sekoita jauhoseos ja voi tasaiseksi massaksi. Lisää hiukan kylmää vettä ja sekoita tasaiseksi. Peitä talouspaperilla tai liinalla ja laita jääkaappiin vetäytymään n. 10 minuutiksi.
Painele taikina tasaisesti ison uunivuuan pohjalle. Jos käytät lasivuokaa, voitele se ensin ja vuoraa gluteenittomilla korppujauhoilla. Teflonvuokaa ei tarvitse voidella/jauhottaa. Paista pohjaa 225 asteessa uunin alatasolla 12 minuuttia.
Sekoita munat ja maito keskenään. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Palastele parsakaalit. Ripottele palaset tasaisesti piirakkapohjalle. Murustele feta parsakaalien joukkoon. Kaada munamaito tasaisesti piirakkapohjalle. Ripottele päälle basilikaa ja juustoraastetta.
Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes juusto on ruskettunut ja munamaito hyytynyt.
Tarjoa esimerkiksi salaatin kanssa.
Piirakan voi tehdä myös etukäteen valmiiksi ja pakastaa.