Malai kofta

Rakastan intialaista ruokaa. Harvassa maassa on niin runsasta herkullisten kasvisruokien valikoimaa. Lemppareitani ovat erityisesti paneer eli intialainen kotijuusto erilaisilla kastikkeilla höystettynä sekä koftat eli kasvispyörykät.

Ei siis tarvitse ihmetellä, kun hihkuin innostuksesta löytäessäni uusimmasta Olivia-lehdestä malai koftan reseptin. Sitä piti tietysti kokeilla. Aikamoinen askartelu pyöryköissä ja soosissa oli, mutta lopputulos oli ilman muuta vaivan arvoinen. Ja kerralla tuli sitten ruokaa useammaksi päiväksi. Jopa lahjomattoman lapsiraadin kuusivuotias jäsen ilmoitti tykkäävänsä.

Hiukan piti tehdä omia säätöjä reseptiin. En ehtinyt käydä etnokaupassa eikä Prismassa ollut paneer-juustoa, joten korvasin sen halloumilla. Ihan hyvin toimi, kunhan jätti suolan pois pyörykkätaikinasta. Totesin lisäksi, etteivät pyörykät pysy koossa uppopaistaessa, ellei niitä pyörittele ensin jauhoissa. Maissijauhon tilalla toimii myös vehnäjauho, jos gluteeni ei ole ongelma.

Malai kofta
1 aikuiselle ja 2 lapselle 3 päiväksi

valmistusaika n. 1,5 h

Pyörykät
5 isoa jauhoista perunaa
2 porkkanaa
1 dl pakasteherneitä
200 g paneer-juustoa (tai halloumia)
1 nippu tuoretta korianteria
2/3 rkl garam masalaa
1 rkl maissi- tai vehnäjauhoa
(suolaa)
rypsiöljyä uppopaistamiseen

Kastike
1/2 tl kuminansiemeniä
2 pienehköä sipulia
2 isoa valkosipulinkynttä
1 1/2 tl inkivääriä (tuoretta raastettuna tai jauhetta)
2 rkl mantelijauhetta
2 tl korianterijauhetta
1 tl garam masalaa
1 tl ruokosokeria
1 rkl mietoa chilikastiketta
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl kurkumaa
1 tl suolaa
400 g paseerattua tomaattia
2 dl ruokakermaa

Keitä kuoritut perunat ja porkkanat pehmeiksi suolavedessä. Muussaa haarukalla tai suttunuijalla tasaiseksi massaksi. Raasta juusto juuresmuussin sekaan. Lisää herneet ja muut pyöryköiden ainekset. Sekoita tasaiseksi.

Pyörittele massasta hieman golfpalloa isompia pyöryköitä ja pyörittele ne jauhoissa. Kuumenna öljy isossa kattilassa. Laita pieni nokare pyörykkätaikinaa öljyn joukkoon. Kun taikinapala nousee pintaan ja alkaa ruskistua, öljy on sopivan kuumaa. Uppopaista pyörykät erissä, kunnes ovat pinnaltaan kauniin ruskeita. Käännä kertaalleen paistamisen aikana. Levitä uuninritilän päälle talouspaperia ja nostele kypsät pyörykät reikäkauhalla paperin päälle valumaan.

Pyöryköiden paistuessa ehdit valmistaa kastikkeen. Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja lisää kuminansiemenet. Anna kiehahtaa muutama sekunti. Lisää sipulit ja inkivääri. Hauduta öljyssä, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Käytä mietoa lämpöä, jotta sipulit eivät kärähdä.

Lisää mantelijauhe ja mausteet ja sekoita. Lisää paseerattu tomaatti. Kiehauta ja anna hautua kannen alla kymmenisen minuuttia.

Lopuksi lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Nostele pyörykät kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua tai tarjoile erikseen. Tarjoile riisin kanssa. Jos kaikkia pyöryköitä ei syödä kerralla, kannattaa laittaa ne jääkaappiin kastikkeesta erillään.

HUOM! Älä kaada paistoöljyä viemäriin, sillä rasva jämähtää putkistojen seinämiin, ja putket menevät helpommin tukkoon. Kaada jäähtynyt rasva esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin ja hävitä sekajätteen mukana.

 

One thought on “Malai kofta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s