Munakasleivät

munakasleivätSilloin, kun en todellakaan jaksa panostaa kokkaamiseen, on kaikki hyvin, jos jääkaapista löytyy pari kananmunaa. Voileivät munakkaan – tai tosi laiskana päivänä ihan vain paistetun kananmunan – kanssa ovat sekä maistuvia että täyttäviä.

Munakas on yksi niistä ruokalajeista, joihin voi laittaa melkein mitä vain. Itse olen kuitenkin urautunut laittamaan omeletin aina aika lailla samoilla aineksilla. Joskus kesäisin irrottelen ja käytän ruohosipulia tavallisen sipulin sijaan, siinä kaikki.

Periaatteessa seosta voisi elävöittää vaikkapa aurinkokuivatun tomaatin palasilla, pinaatilla tai kylmäsavulohella. Siitä vain kokeilemaan!

Munakasleivät
1:lle

2 palaa hyvää hiivaleipää paahdettuna, paahtoleipäkin käy paremman puutteessa
4 tomaattiviipaletta
2 siivua kalkkunafileetä tai kinkkua
muutama siivu juustoa (esim. savu- tai lammasjuustoa)
rucolaa

munakasseos:
2 munaa
loraus kermaa tai maitoa
ropsaus juustoraastetta (voimakasta, esim. emmental)
timjamia
suolaa, mustapippuria
2 siivua kalkkunafileetä tai kinkkua
1/4 sipuli (loput voi laittaa jääkaappiin tiiviissä kannellisessa rasiassa myöhemmin käytettäväksi, säilyvät jopa viikkokausia)

Hienonna sipuli ja munakkaaseen tulevat kalkkuna-/kinkkusiivut. Kuumenna loraus rypsiöljyä paistinpannulla, lisää sipuli- ja kalkkuna-/kinkkusilppu ja paista hetki.

Riko munat kulhoon. Lisää maito/kerma, juustoraaste ja mausteet. Sekoita käsivispilällä sen verran, että munien rakenne hieman rikkoutuu. HUOM! Älä vatkaa tasaiseksi.

Kaada seos pannulle sipuli- ja kalkkuna-/kinkkusilpun päälle. Kun munakas alkaa hyytyä, työntele paistinlastalla hyytynyttä massaa pannun keskelle ja kaavi varovasti raakaa massaa pannun reunoille. Tällä tavoin munakkaasta tulee paksu ja kuohkea. Paista, kunnes munakasseos on kunnolla hyytynyt. Lopuksi voit vielä kääntää munakkaan ja paistaa hetken toiselta puolelta. Itse tykkään tehdä näin, koska en pidä puoliraa-asta kananmunasta.

Asettele leipien päälle juustoviipaleet, kalkkuna-/kinkkusiivut, tomaattiviipaleet sekä rucola. Lopuksi leikkaa munakas kahtia, taita kumpikin puolikast kaksin kerroin ja nosta leipien päälle. Syö varovasti, ettet polta suutasi kuumaan munakkaaseen.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s