Opiskeluaikoina leivoin usein itse leipää. Se tuli halvaksi, ja taikinan sekaan saattoi heittää lähes mitä vain. Nykyisin tulee leivottua yleensä jotakin makeaa, mutta nyt päädyin pitkästä aikaa sämpylähommiin.
Heittelin taikinaan kaikenlaista, mitä jauhokaapissa sattui olemaan – vähän kaurahiutaleita, hiukan ohrajauhoja. Ja kyytipojaksi valkosipulitäytteisiä oliiveja. Sämpylöistä tuli herkullisia, mutta pienenä miinuksena täytyy mainita, että sain kritiittiä valkosipulinhajuisesta hengityksestä. Ehkä siis ensi kerralla oliiveja ilman valkosipulia.
Oliivisämpylät
n. 40 pienehköä sämpylää
valmistusaika n. 2 h
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
vehnäjauhoja
ohrajauhoja
kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1 rkl fariinisokeria
1 dl oliiviöljyä
1 prk valkosipulitäytteisiä oliiveja
Hienonna oliivit isolla veitsellä karkeaksi hakkelukseksi.
Lämmitä vesi n. 40-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita veteen. Lisää vapaalla kädellä kaurahiutaleita, ohrajauhoa – tai jotakin muuta, mitä jauhokaapissa sattuu olemaan. Lisää suola, fariinisokeri, öljy ja oliivihakkelus ja sekoita tasaiseksi. Lisää taikinaan niin paljon vehnäjauhoja, että taikinasta tulee kiinteää ja se irtoaa kulhon reunoista. Vaivaa 10 minuuttia.
Nostata taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla n. tunti, kunnes se on kohonnut suunnilleen kaksinkertaiseksi. Hyvän nostatuspaikan saat esimerkiksi laskemalla lavuaariin kuumaa vettä ja virittämällä sen päälle uuniritilän. Lempeän lämpimässä höyryssä taikina nousee mukavasti.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja painele siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan, pyöritä pötköiksi, leikkaa pötköistä sopivan kokoisia paloja ja pyörittele käsien välissä palloiksi. Asetele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille – jätä hyvin tilaa sämpylöiden väliin, jotteivat tartu toisiinsa kiinni paisuessaan. Kohota liinan alla n. 20 minuuttia. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 12 minuuttia, kunnes sämpylät ovat hieman ruskettuneet päältä ja ovat pohjasta ruskeita.
Tarjoa esimerkiksi juustolajitelman kyytipoikana.
Hei,
voiko tästäkin tehdä myös gluteenittomana, mutta miten ?
Outi
Hei,
Hiivataikinaa on hieman haasteellisempaa tehdä gluteenittomana, koska gluteenittomista jauhoista puuttuu sitko, eikä taikinasta siis millään konstilla tule yhtä pehmeää kuin vehnätaikinasta. Mutta ihan kelvollisia sämpylöitä voisi silti saada aikaan korvaamalla vehnä- ja ohrajauhot teff- ja puhdaskaurajauhoilla. Teff-jauhoja kannattaa laittaa enemmän, koska liian suuri määrä kaurajauhoja tekee taikinasta liisterimäistä. Lisää jauhojen sekaan myös psylliumjauhetta paketin ohjeen mukaan.
Ja kaurahiutaleiden pitää luonnollisesti olla myös puhdaskauraa.
Hei,
kiitos vastauksestasi !
[…] oikein pitkän kaavan mukaan, löydät sämpyläreseptejä täältä (porkkana-kurpitsansiemen) ja täältä (oliivi). Erilaisia vegepihvejä löytyy myös useita: lampaankääpäpihvit, linssipihvit, […]