Kasvis-juustoquiche (ei kananmunaa, myös gluteeniton)

Alkusyksyllä eletään niitä aikoja, kun joka puolella tuntuu olevan tarjolla omenoita ja kesäkurpitsoja. Molempia kun kasvaa innokkaiden puutarhurien huomassa yli oman tarpeen. Itsekin olen viettänyt syyskuun loppua omenahilloa keitellen.

Siskon luota tarttui mukaan myös säären kokoinen kesäkurpitsan jötkäle, jolle löytyi oiva hyötykäyttö illanistujaisten kasvispiirakan raaka-aineena. Piirakassa muhineena vähän puisemmaksikin ehtinyt kurppari hautuu ja maustuu oikein makoisaksi, ja varmemmaksi vakuudeksi esipaistoin sen ensin oliiviöljyn ja valkosipulin kanssa.

Odotin juhliin kananmuna-allergista ruokavierasta, joten korvasin suolaisessa piirakassa normaalisti käyttämäni munamaidon ranskankerma-juustoseoksella. Se sopii oikein hyvin juuri kasvisten seuraksi, vaikka on tietysti aika paljon rasvaisempaa ja tuhdimpaa kuin munamaito. Ja jotta kokonaisuus ei varmasti jäänyt liian terveelliseksi, iskin päälle vielä vuohenjuustoa. Nam!

Piirakkapohja on helppo valmistaa gluteenittomana versiona, joten tämä herkku toimii taas monenlaisille ruokavieraille: kasvissyöjille, keliaakikoille, muna-allergikoille. Ja maistuu aivan taatusti kaikille muillekin.

Kasvis-juustoquiche
iso uunivuuallinen, josta riittää n. 15 hengelle

valmistusaika n. 1 tunti

Piirakkapohja
225 g pehmeää voita
6 1/2 dl vehnäjauhoja (puhdaskaurajauhoja)
1/2 tl suolaa
1 dl kylmää vettä

Täyte
iso kesäkurpitsa
iso valkosipulinkynsi
oliiviöljyä paistamiseen (huom, ei extra virgin)
2 punaista paprikaa
2 prk ranskankermaa
n. 120 g emmentalraastetta
pötkö vuohenjuustoa
suolaa, mustapippuria
basilikaa, timjamia

Sekoita suola ja jauhot keskenään, lisää voi ja sekoita hyvin. Seoksesta pitäisi tulla murumaista. Lisää sen verran kylmää vettä, että taikinasta tulee kiinteämpää, mutta ei kuitenkaan tahmeaa. Peitä taikina liinalla ja laita jääkaappiin vetäytymään.

Viipaloi kesäkurpitsa ja leikkaa kuorittu valkosipulinkynsi ohuiksi siivuiksi. Kuumenna paistipannulla tilkka oliiviöljyä ja osa valkosipuliviipaleista erittäin kuumaksi. Laita pannulle sen verran kesäkurpitsanviipaleita, että ne mahtuvat kaikki paistumaan tasaisesti. Ruskista molemmilta puolilta ja suolaa kevyesti. Toista, kunnes kaikki kesäkurpitsanviipaleet on paistettu.

Painele taikina ison uunivuuan pohjalle tasaiseksi levyksi ja pistele siihen reikiä haarukalla. Esipaista uunin keskiosassa 225 asteessa 6 minuuttia.

Pohjan paistuessa poista paprikoista siemenkodat ja pilko isoiksi paloiksi. Sekoita ranskankerma ja juustoraaste keskenään. Pilko vuohenjuusto viipaleiksi.

Levittele kesäkurpitsanviipaleet piirakkapohjalle tasaisesti ja ripottele päälle paprikat. Levitä päälle ranskankerma-juustoraasteseos. Mausta suolalla, mustapippurilla, basilikalla ja timjamilla. Lopuksi asettele päälle vuohenjuustoviipaleet. Paista uunin keskitasolla n. 20 minuuttia, kunnes juustot ovat kevyesti ruskettuneet.

Tarjoa heti lämpimänä tai myöhemmin kylmänä. Maistuu hyvin molemmilla tavoilla.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Kasvis-juustoquiche (ei kananmunaa, myös gluteeniton)

  1. Hei, miten tästä saisi gluteenittoman sekä laktoosittoman versiona?
    Kiitos,
    Outi

  2. Hei,
    Reseptissä on ohjeet gluteenittomaan versioon. Laktoositonta tästä tulee, kun käyttää laktoositonta ranskankermaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.