Pidän marjoista kovasti, mutta puskissa kykkiminen ei kuulu lempiharrastuksiini. Niinpä kävimme lasten kanssa ”poimimassa” mustikoita torilta.
Sitten tuumasta toimeen ja leipomaan. Tykkään monenlaisista mustikkapiirakoista. Tällä kertaa teimme pehmeää, kakkupohjaista piirakkaa, mutta ihanaa on myös muropohjainen piirakka – rahkatäytteellä tai ilman.
Piirakka on helppo tehdä maidottomana versiona – maidottomat ainekset on kerrottu sulkeissa.
Pehmeä mustikkapiirakka
Pellillinen / iso uunivuuallinen piirakkaa
Valmistusaika n. 45 min
150 g voita (maidotonta margariinia)
2 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl maitoa (kaura- tai soijamaitoa)
5 dl vehnäjauhoa
5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
n. 1 l mustikoita – jäisiä tai tuoreita
sokeria ja vaniljasokeria
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat sekaan yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Taikinan pitäisi olla melko jämäkkää, joten lisää tarvittaessa jauhoja. Jos taikina jää liian lötköksi, marjat painuvat paistaessa sen läpi pohjalle.
Levitä taikina suureen uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle syvälle uuninpellille. Levitä mustikat tasaisesti taikinan päälle. Sirottele päälle ripaus vaniljasokeria ja runsaasti sokeria.
Paista 200 asteessa n. 20 – 30 minuuttia, kunnes piirakka on päältä kauniin kullanruskea.
Piirakka säilyy huoneenlämmössä useita päiviä, kunhan peität sen leivinpaperilla tai liinalla. Piirakan voi myös pakastaa.
[…] Pehmeä mustikkapiirakka (myös maidoton) […]
[…] Pehmeä mustikkapiirakka (1 078) […]
[…] Pehmeä mustikkapiirakka (1 454) […]
[…] kiloa mustikoita. Olen leiponut pehmeää mustikkapiirakkaa jo parin vuosikymmenen ajan vanhalla perinnereseptillä, ja nyt sovelsin siitä vegaaniversion. Taikina ei kohonnut uunissa ihan yhtä paljon kuin […]