Sitruunaiset kuppikakut (ei kananmunaa)

Sitruunaiset kuppikakut - Kokatessa roiskuuTammikuun alussa juhlittiin hänen kuninkaallisen korkeutensa eli kuopuksemme kolmevuotissynttäreitä. Olen aiempien lastenjuhlien kokemuksista oppinut, että a) lapset eivät kauheasti syö juhlissa, b) täytekakku ei maistu kovin hyvin sen enempää isoille kuin pienillekään vieraille ja c) sekä lapsille että heidän vanhemmilleen on kätevintä, jos syödessä ei tarvitse käyttää lusikkaa, vaan kaikki tarjottavat voi napsia lennosta.

Siispä perinteisen synttärikakun sijaan kuppikakkuja. Tein taikinan ilman kananmunaa, ja se onnistui varsin hyvin. Resepti on helppo muuntaa myös maidottomaksi ja/tai gluteenittomaksi.
Kuppikakut kestävät myös pakastamista. Ne kannattaa jäädyttää esim. leikkuulaudan päällä ja laittaa pussiin tai pakasterasiaan jäisinä, jolloin kuorrutus ei sotkeennu.
Sitruunaiset kuppikakut
n. 27 kakkusta
Taikina
3 dl paksua turkkilaista jugurttia (tai paksua soijajugurttia)
3 dl sokeria
1,5 dl maitoa (tai kaura- tai soijamaitoa)
150 g sulatettua voita (tai maidotonta leivontamargariinia)
6 dl vehnäjauhoa (tai 3 dl teff-jauhoja, 3 dl puhdaskaurajauhoja ja 1 rkl psylliumjauhetta)
2,5 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl vaniljasokeria
Kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa (tai soijatuorejuustoa)
125 g pehmeää voita (tai maidotonta margariinia)
n. 3,5 dl tomusokeria
sitruunamehua
Keltaisia strösseleitä
Vatkaa sokeri ja jugurtti. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos sekä kaikki muut ainekset sokeri-jugurttiseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Vuoraa muffinssipelti paperisilla vuoilla ja nostele taikinaa vuokiin. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 16 minuuttia, kunnes kakkuset ovat kauniin kullanruskeita. Voit kokeilla kypsyyttä sukkapuikolla – kun puikkoon ei jää taikinaa, kakkuset ovat kypsiä.
Sekoita kuorrutuksen rasva ja tuorejuusto. Lisää loraus sitruunamehua sekä tomusokeria pienissä erissä, kunnes kuorrutus on sopivan makeaa ja sitruuna maistuu riittävästi, mutta seos on edelleen riittävän jämäkkää.
Nostele kuorrutusta lusikalla kakkusten päälle ja tasoita veitsellä. Ripottele koristeeksi strösseleitä. Tarjoa heti tai säilytä viileässä (mutta ei jääkaapissa). Jos teet kakkuset vaikkapa edellisenä päivänä, kuorruta ne vasta juuri ennen tarjoamista.

3 thoughts on “Sitruunaiset kuppikakut (ei kananmunaa)

  1. Apua! Mitä on soijatuorejuusto? Voisitko antaa tuotemerkin ja tuotteen nimen? Ostin jotain ja se maistuu aivan kaamealta. Ja minun pitäisi leipoa huomenna. Kiitos jo etukäteen. t. Nina

    • Ainakin S-marketeissa ja Prismoissa on tuorejuustohyllyssä Tofutti-merkkistä soijasta tehtyä tuorejuustoa. Toimii tämmöisissä kuorrutuksissa ihan samaan tapaan kuin Viola tai Creme bonjour.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s