Parina aiempana jouluna olemme syöneet jälkiruuaksi luumu-omenajuustokakkua, mutta tänä vuonna kaipasin jotakin uutta. Tärkeimpänä kriteerinä oli, ettei jälkiruoka ole liian raskasta. Pahin joulujälkkärimokani on ehdottomasti ollut suklaamousse – tuhdin aterian päätteeksi se tyrmäsi koko porukan.
Tällä kertaa päätin kokeilla puolukkaparfait’a. Jäädykkeiden kanssa ongelmana on se, että jäädyke pitäisi ottaa ennen tarjoilua pehmenemään, ja jos sitä jää yli, loppuja ei voi pakastaa uudelleen. Tästä ongelmasta päästiin yli, kun keksin pakastaa parfait’n silikonisissa muffinssivuuissa. Jäädyke irtosi silikonivuuista helposti, ja annoskoko oli juuri sopiva jymäkän jouluaterian päätteeksi.
Parfait’n kaveriksi tein kinuskikastiketta. En ollut sitä aiemmin itse tehnyt, ja kaiketi hyvä niin. Jos olisin parikymmentä vuotta sitten hoksannut, että kinuskikastiketta on todella helppo tehdä, olisin todennäköisesti nyt ainakin kolme vaatekokoa suurempi.
Parfait’n reseptin löysin Maikkarin Makuja.fi-sivuilta ja kinuskikastikkeen ohjeen Elisan Ruoka ja viini -sivuilta.
Puolukkaparfait
n. 7 pientä annosta
Valmistusaika n. 15 min, jäädytys vähintään pari tuntia
1,5 dl sokeroitua puolukkasurvosta
0,5 dl tomusokeria
0,5 dl vettä
2 munankeltuaista
2 dl kuohukermaa
Sekoita tomusokeri, munankeltuaiset ja vesi paksupohjaisessa kattilassa. Kuumenna miedolla lämmöllä ja vatkaa voimakkaasti esim. puuhaarukalla, kunnes seos on sakeutunut. Kääntele puolukkasurvos varovasti sekaan.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja kääntele puolukkakreemin sekaan. Annostele seosta silikonisiin muffinssivuokiin. Pakasta ainakin pari tuntia. Vuuat kannattaa aluksi laittaa pakastimeen leikkuulaudan päällä ja siirtää muovipussiin tai isoon rasiaan, kun seos on kovettunut.
Ota parfait’t huoneenlämpöön pehmenemään n. puoli tuntia ennen tarjoilua. Irrota ne silikonivuuista jäisinä ja asettele jälkiruokalautasille. Valele päälle kuumaa kinuskikastiketta juuri ennen tarjoilua.
Kinuskikastike
Valmistusaika n. 10 min
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl voita
Laita paksupohjaiseen kattilaan kaikki muut ainekset paitsi voi. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä hieman. Sekoita voi kastikkeeseen.
Kastike säilyy jääkaapissa useita päiviä, joten voit tehdä sen valmiiksi ennakkoon. Kuumenna ennen tarjoilua.
Kiitos muffinsivuokavinkistä. Ratkaisee fiksusti annosteluongelman. Visuaalinen ilme on myös parempi.
Kiva, jos oli apua. Yksinkertaiset konstit ovat usein niitä parhaita. 🙂
[…] Puolukkaparfait ja kinuskikastike […]
[…] tekemällä jälkiruuan. Tänä vuonna versioin vanhaa puolukkaparfait’n ja kinuskikastikkeen reseptiä vegaaniseksi. Jälleen yksi hyvä osoitus, että ei herkuttelu eläintuotteita kaipaa – […]