Syksyyn kuuluvat niin sienet, sienireseptit, sienisaaliilla kerskuvat Facbook-postaukset kuin sienisaaliilla kerskuvia Facebook-postauksia kritisoivat Facebook-postauksetkin. Meidän perheemme on normaaliin syksyiseen tapaan kulkenut viime viikot katse tiukasti maassa herkkupaloja etsien – tarkkavainuinen kun löytää tattiaarteen vaikka lenkkipolun varresta.
Mies ja lapset myös toivat mökkireissulta tuliaisina ämpärillisen suppilovahveroita. Ah ihanuutta! Niinpä päätin piristää masentavan sateista lokakuun päivää kunnon sienisopalla. Suppiksia makua vahvistamaan, herkkutatteja ja lampaankääpiä pehmentämään ja ohrahelmiä ruokaisuutta tuomaan.
Kermainen ohra-sienikeitto
5:lle
Valmistusaika n. 20 min
N. 500 g tuoreita sieniä tai vastaava määrä kuivattuja (esim. suppilovahveroita, herkkutatteja, lampaankääpiä)
Sipuli
2 valkosipulinkynttä
1dl ohrahelmiä
N. 1,5 litraa kasvislientä
2 dl kermaa tai kaurakermaa (maitoallergikoille ja vegaaneille)
4 rkl vehnäjauhoja
Yrttisuolaa, mustapippuria, timjamia
Voita tai oliiviöljyä ja rypsiöljyä paistamiseen
Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kaada soppakattilaan loraus rypsiöljyä, kuumenna ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetki. Jos käytät kuivattuja sieniä, lisää ne kattilaan. Lisää ohrahelmet ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 15 minuuttia.
Putsaa ja paloittele tuoreet sienet. Paista kuumalla paistinpannulla, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Jos sienet meinaavat palaa kiinni pannuun, voit lisätä pienen tirauksen vettä. Jos voit käyttää maitotuotteita, lisää reilu nokare voita ja ruskista sienet. Muussa tapauksessa käytä paisto-oliiviöljyä.
Kun keitto on kiehunut 15 minuuttia, sekoita vehnäjauhot vesitilkkaan, ja lisää suurus keittoon. Lisää myös kerma ja ruskistetut sienet. Mausta yrttisuolalla, rouhitulla mustapippurilla ja timjamilla. Tarjoa maalaisleivän kanssa.
[…] Kermainen ohra-sienikeitto […]