Kesälomalla on toisaalta mukava panostaa ruuanlaittoon ja keksiä uusia juttuja. Toisaalta taas lomalla usein laiskottaa, eikä huvittaisi viettää tuntikausia keittiössä. Tähän saumaan sopii hyvin wokki, koska se on nopea laittaa ja siinä saa hyödynnettyä kauden tuoreita vihanneksia.
Tällä kertaa tein äyriäiswokkia. Äyriäiset valikoituivat raaka-aineeksi ihan siitä syystä, että meidän teki mieli jotakin merellistä, ja lähi-Prismassamme on Euroopan surkein kalavalikoima, mutta pakastealtaasta voi yleensä luottaa löytävänsä merellisiä ryömijöitä.
Lopputulos maistui meille perheen aikuisille, ja lapsetkin suostuivat sentään kaivelemaan annoksen seasta pähkinöitä ja katkarapuja suuhunsa. Ryystelipä kuopus muutaman nuudelinkin.
Kesäinen äyriäiswokki
Valmistusaika n. 25 min
Riittää 2 aikuiselle ja 2 lapselle 3 päiväksi
350 g täysjyvänuudeleita
450 g pakastekatkarapuja
250 g pakastettuja mustekalarenkaita (HUOM! Ei leivitettyjä)
100 g pakastettua surimia
pätkä kurkkua
sokeriherneenpalkoja
2 kesäsipulia varsineen
puolikas kiinankaali
suolattuja cashewpähkinöitä
osterikastiketta
banaanichiliä tai muuta makeaa ja mietoa chilikastiketta
mietoa curryjauhetta, korianterijauhetta, tandoori masala -jauhetta
limettimehua
Kuumenna wokkipannulla iso loraus rypsiöljyä ja laita mustekalarenkaat paistumaan. Hauduta kannen alla välillä sekoitellen n. 10 minuuttia.
Mustekalojen paistuessa huuhdo kurkku, leikkaa pituussuunnassa kahtia ja viipaloi. Huuhdo herneenpalot ja pilko n. kolmeen osaan. Laita kurkut ja herneenpalot kippoon ja kaada päälle runsaasti osterikastiketta ja banaanichiliä sekä roiskaus limettimehua. Sekoita ja jätä marinoitumaan.
Huuhdo ja pilko kesäsipulit. Pilko surimipötköt. Huuhdo ja suikaloi kiinankaali.
Kun mustekalarenkaat ovat kypsiä, nostele ne lautaselle ja kaada niistä irronnut liemi pois. Laita nuudelien keitinvesi kuumenemaan, ja keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Lorauta wokkipannulle rypsiöljyä ja reilusti osterikastiketta. Lisää n. 2 tl curryjauhetta, 2 tl korianterijauhetta ja 1 tl tandoori masala -jauhetta. Sekoita mausteet tahnaksi ja kuumenna kuplivaksi.
Kaada kesäsipulisilppu sekä jäiset katkaravut ja surimipalat pannulle. Kuumenna välillä sekoitellen. Kun äyriäisistä irtoava neste alkaa kuplia, lisää mustekalarenkaat. Lisää reilusti banaanichiliä ja limettimehua ja sekoita. Anna hautua hetken aikaa, ja lisää sitten kurkut ja herneenpalot. Sekoita. Kun nuudelien keittoaikaa on jäljellä noin minuutti, lisää kiinankaalisuikaleet wokkiin ja sekoita.
Kun nuudelit ovat kypsiä, valuta neste pois ja lisää nuudelit wokkiin. Kaada päälle runsaasti cashewpähkinöitä ja sekoita huolella. Sitten vain syömään!