Punainen kalakeitto

Tykkään ihan hurjasti kunnon kalasopasta, jonka liemi on keitetty taiteen sääntöjen mukaan kalan roippeista. Jos ihan oikeaoppisesti toimisi, pitäisi lientä keitellä mahdollisimman pitkään. Mutta riittävän hyvän arkiversion saa n. 20 minuutin haudutuksella.

Tavallisesta ruokamarketista ei yleensä kokonaista kalaa saa, joten on suunnattava halliin tai herkkukauppaan. Hallin kalamyyjät yleensä antavat ilomielin kaupanpäällisiksi enemmänkin päitä ja selkäruotoja.

Perinteiseen kalasoppaan tavataan laittaa kermaa tai maitoa, mutta itse tykkään enemmän punaisesta versiosta, johon tulee mausteeksi tuhti tujaus tomaattipyrettä.

Punainen kalakeitto
Riittää 2 aikuiselle ja 2 lapselle n. 3 päiväksi

Valmistusaika n. 45 min

Liemi:
Kalan pää, pyrstö ja selkäruoto
Pätkä purjoa
Pari valkosipulinkynttä
Pala juuriselleriä
Tuoretta tilliä
Kokonaisia mustapippureita
N. 2 tl suolaa

Keitto:
N. 1 kg punaista kalaa fileinä (esim. lohi, kirjolohi tai nieriä)
Vajaat puoli kiloa porkkanoita
Kunnon käikäle juuriselleriä
n. 6 isohkoa perunaa
Purjo
Tomaattipyrettä
Sitruunamehua
Suolaa
Tilliä

Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Poista purjosta päällimmäinen kerros, leikkaa veitsellä halki n. puolesta välistä ja huuhtele huolella. Ota lientä varten n. 10 cm pätkä vihreää lehtiosaa. Leikkaa juuriselleristä pieni pala ja poista siitä kuoret.

Kuumenna 3 litran soppakattilan pohjalla loraus rypsiöljyä. Lisää kalan pää, pyrstö ja selkäruoto, purjo ja selleri. Ruskista nopeasti. Lisää vettä n. 2/3 kattilan tilavuudesta. Lisää suola, pippurit ja pari kokonaista tillinoksaa. Kuumenna kiehuvaksi, käännä lämpö n. puollelle teholle ja keittele lientä n. 20 minuuttia.

Valmistele sillä välin keittoainekset: kuori ja pilko porkkanat, juuriselleri ja perunat. Pilko purjo. Poista kalafileistä pystyruodot ja nahka ja paloittele.

Kun liemi on valmista, kaada se siivilän läpi kuumankestävään astiaan. Pese soppakattila, kaada liemi sinne takaisin ja laita liedelle kuumenemaan. (HUOM! Liemeen käytettyjä kalanroippeita, vihanneksia ym. ei enää lisätä takaisin kattilaan.) Lisää porkkanat, selleri, perunat, purjo, reilu tujaus tomaattipyrettä ja loraus sitruunamehua. Silppua sekaan tilliä. Tarkista maku ja lisää suolaa, jos tarvis. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä puolella teholla n. 10 minuuttia, kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Lisää kalanpalat ja keitä vielä pari minuuttia.

Tarjoile vaikkapa paahtoleivän kanssa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.