Lämmin vuohenjuustosalaatti

vuohenjuustosalaatti

Kuvassa versio, jossa on viinirypäleiden sijaan rusinoita ja pähkinöiden sijaan sitruunatäytteisiä oliiveja.

Aurinkoisen värikäs lämmin salaatti on oivallinen pari aurinkoiselle talvipäivälle. Viime viikon lomareissulla tuli mässäiltyä, joten nyt teki mieli lounaaksi jotakin kevyttä. Ja mikäs sen kevyempää kuin iso köntti vuohenjuustoa… Joka tapauksessa tein salaattia, joka oli parasta pitkään aikaan – suolaisen ja makean harmonia osui ihan jetsulleen, ja suutuntumassa oli kivasti sekä rapeutta että pehmeyttä

Pieni varoituksen sana kuitenkin: tämä ei ole kiireisen ihmisen ruokaa, koska pistaasien kuorimisessa vierähtää tovi jos toinenkin (ja hävikki on melkoista).

Lämmin vuohenjuustosalaatti

2:lle

Ruukullinen salaattia, esim. puoli ruukkua tammenlehvää ja puoli ruukkua romainea

2 tomaattia

Pätkä kurkkua

Kourallinen viinirypäleitä

8 viipaletta säilykemangoa

Pari kourallista kuorittuja pistaasipähkinöitä

N. 180 g vuohenjuustoa

Kastike:

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl balsamicoa

Ripaus sokeria

Ripaus suolaa

Basilikaa, minttua

Mustapippuria

Huuhtele salaatinlehdet ja asettele talouspaperin päälle kuivumaan. Huuhtele tomaatit ja pilko lohkoiksi. Huuhtele kurkku, halkaise pituussuunnassa ja viipaloi. Huuhtele ja halkaise viinirypäleet. Leikkaa mangoviipaleet kolmeen osaan.

Revi salaatinlehdet ja asettele kahdelle lautaselle. Ripottele päälle kurkut, tomaatit, viinirypäleet ja mangot.

Leikkaa vuohenjuusto paksuiksi (n. 1,5 cm) kiekoiksi. Kuumenna paistinpannulla tilkka paistamiseen sopivaa oliiviöljyä ja laita juustokiekot pannulle ruskistumaan. Kun juustot ovat saaneet rapean ruskean pinnan, käännä ne ja ruskista myös toiselta puolelta. Pari tärkeää seikkaa: 1) Pannun on oltava todella kuuma, jotta juustot ruskistuvat pinnalta ennen kuin sulavat lötköiksi. Samasta syystä juustokiekkojen on oltava riittävän paksuja. 2) Parhaiten toimii valurautapannun ja metallilastan yhdistelmä. Muovisella lastalla on hankala saada juustoja irtoamaan, ja teflonpannu ei kestä metallilastan käyttöä.

Juustojen paistuessa sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kastike lautasille salaattiainesten päälle. Ripottele pistaasit salaattiin juuri ennen juustojen lisäämistä. Kun juustot ovat ruskistuneet, lisää ne salaattilautasille päällimmäisiksi. Syö heti.

2 kommenttia artikkeliin ”Lämmin vuohenjuustosalaatti

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.