Sienisalaatti

Yksi perheemme joulupöydän kulmakivistä on sienisalaatti. Tänä vuonna pääsin valmistamaan senkin ihan itse, kun syksyllä saatiin runsaasti sieniä pakkaseen. Edellisestä kokeilusta viisastuneena laitoin tällä kertaa ihan pienen määrän rouskuja ja loput miedompia sieniä. Rouskujen maku on sienisalaatissa ihan ehdoton, mutta jos niitä laittaa liikaa, meinaa suu turtua. Sipulin kanssa saa myöskin olla varovainen.

Alamme taas pikkuhiljaa palata käyttämään maitotuotteita, joten käytin tässä ihan oikeaa kermaa ja voita. Uskoisin, että onnistuu hyvin myös kauravispillä ja ilman voita.

Jos tästä sienisalaatin laitosta meinaa tulla ihan tapa, pitänee harkita sellaisen silppuamislaitteen hankintaa. Tiedättehän – semmoinen lieriön muotoinen härveli, jossa on sisällä terät ja päällä nuppi. Nuppia kun hakataan ylös alas, syntyy nopeaan tahtiin hyvät silput. Tehosekoittimessa nimittäin menee helposti liian pieneksi, ja veitsellä hakatessa tuppaa jäämään isoja kökköjä.

Sienisalaatti
valmistusaika n. 20 min

pieni pakasterasiallinen ryöpättyjä rouskuja
1 kaupan rasia siitakkeita
n. 250 g herkkusieniä
2 valkosipulinkynttä
voita
1/2 sipuli
1 omena
suolaa

Kastike:
2 dl vispikermaa
1,5 rkl omenaviini- tai valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
valkopippuria

Puhdista herkkusienet ja siitakkeet. Palastele suurimmat sienet reilun kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannulla tilkka paisto-oliiviöljyä. Lisää valkosipuli, siitakkeet ja herkkusienet. Paista välillä sekoitellen, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut.

Lisää pannulle sulatetut rouskut ja reilu nokare voita. Mausta sienet suolalla (saa laittaa aika reilusti). Paista sieniä vielä hetki, kunnes rouskuista irtoava neste on haihtunut.

Kuori ja pilko sipuli pieneksi silpuksi. Kuori omena, poista siemenkota ja pilko pieneksi. Laita molemmat kulhoon odottamaan. Kun sienet ovat valmiita, siirrä ne leikkuulaudalle ja hakkaa isolla veitsellä pieneksi silpuksi. Lisää kulhoon ja sekoita. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää etikka, sokeri ja ripaus valkopippuria ja sekoita varovasti. Lisää kastike kulhoon salaatin joukkoon ja sekoita varovasti.

Sienisalaatti säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän, joten sen voi tehdä valmiiksi jo aatonaattona.

3 kommenttia artikkeliin ”Sienisalaatti

  1. […] ja smetanalla ryyditettynä. Mutta erittäin hyvää on myös graavilohi tai -siika sekä sienisalaatti, joka sopii myös kasvissyöjille. Veggiksille toimii myös merileväkaviaari, jota saa ihan […]

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.