Kaksivärinen joulupatee

Tämän kaksivärisen kasvispateen kehitin yli kymmenen vuotta sitten lihattomaksi vaihtoehdoksi joulupöytään. Hyvin se on sitten maistunutkin – niin kasvis- kuin lihansyöjillekin. Patee on paitsi hyvän makuinen, myös kauniin näköinen. Se on myös aika keveää syötävää, mikä ei ole ollenkaan huono asia, jos kylmiin alkupaloihin satsataan samaan malliin kuin meillä – ei ole yksi eikä kaksi joulua, jolloin kaikki ovat olleet ähkyssä ennen kuin lämpimiä ruokia on edes maistettu.

Alkuperäisessä reseptissä on käytetty kananmunaa, kermaviiliä ja tavallista korppujauhoa. Alla olevan reseptin olen muokannut gluteenittomaksi ja maidottomaksi, mutta suluissa on alkuperäiset ainekset. Vegaaniversion reseptistä saa, kun jättää munat pois ja laittaa kumpaankin seokseen n. desin enemmän soijajugurttia. (Silloin ei luonnollisestikaan myöskään vatkata valkuaisvaahtoa, mikä ei suuremmin vaikuta koostumukseen. Olen sen työvaiheen joskus laiskuuksisssani skipannut muutenkin.)

Pateen kyytipoikana maistuu kermainen sienikastike, joka sopii hyvin kaveriksi myös vaikkapa kalkkunalle.

Kaksivärinen joulupatee

2 isoa porkkanaa
pieni punajuuri
n. 300 g pakastepinaattia
1 valkosipulinkynsi
basilikaa
4 dl soijajugurttia (kermaviiliä)
3 munaa
1,5 dl gluteenitonta korppujauhoa (tai tavallista)
suolaa, valkopippuria, muskottipähkinää

Keitä, kuori ja soseuta porkkanat ja punajuuri. Kuori ja pilkovalkosipuli. Sulata pinaatti. Kuumenna tilkka paisto-oliiviöljyä paistinpannulla, lisää valkosipuli ja pinaatti ja hauduta hetken aikaa. Lisää pinaattiseokseen ropsaus basilikaa.

Sekoita yhdessä kulhossa porkkana-punajuurisose, 2 dl soijajugurttia, 1 muna ja puolet korppujauhosta. Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä.

Sekoita toisessa kulhossa pinaattiseos, 2 dl soijajugurttia, 1 muna ja loput korppujauhot. Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä.

Erota kolmannesta munasta valkuainen ja vatkaa se kovaksi vaahdoksi. Jaa vaahto tasan pinaatti- ja porkkana-punajuuriseoksiin. Jaa myös keltuainen. Sekoita varovasti.

Voitele ja korppujauhota (HUOM! gluteeni) pitkulainen paistovuoka. Levitä punainen seos vuokaan alimmaiseksi ja vihreä päällimmäiseksi. Peitä vuoka leivinpaperilla ja paista vesihauteessa 180 asteessa n. 1 h 20 min, kunnes patee on kiinteää.

Anna pateen levähtää ennen kumoamista. Se säilyy jääkaapissa useita päiviä ja sen voi myös pakastaa, joten voit valmistaa sen hyvissä ajoin.

3 thoughts on “Kaksivärinen joulupatee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s