Apua, joulupöydässä istuu erikoisruokailija!

Onko jouluvieraaksi tulossa karppaajatäti, vegaanipoikaystävä tai superallerginen sisko? Jouluateriasta on monilla tiukkoja mielipiteitä – pöydässä pitää ehdottomasti olla sitä ja tätä. Nykypäivänä tilannetta mutkistaa se, että moni noudattaa erilaisia erikoisruokavalioita, joko pakosta tai omasta halusta. Kun ilon ja valon juhlaa kokoonnutaan viettämään isolla porukalla, on joukossa hyvin suurella todennäköisyydellä useamman ravitsemuskoulukunnan kannattajia. Siinäpä siis ainekset kunnon yhteenottoon.

Jos tuntuu, että tonttulakkia alkaa kiristää jo ajatuskin hankalista ruokavieraista, ota hengitysharjoitus. Siiiiisään. Uuuuulos. Hyvä! Seuraavaksi lue läpi nämä rauhaa rakentavat ruokavinkit. Kyllä siitä hyvä tulee.

Mitä voin tarjota maitoallergikolle?
Periaatteessa lähes mitä vain perinteisiä jouluruokia, kunhan korvaat maitotuotteet maidottomilla versioilla. Esimerkiksi perunalaatikkoon voi kerman ja voin sijaan laittaa kaurakermaa ja margariinia. Rosollin kastikkeen puolestaan voi hyvin tehdä kermavaahdon sijaan kauravispistä. Riisipuurosta voi vaikkapa keittää erikseen oman, maidottoman version soija- tai kauramaitoon.

Katso lisää tietoa maitotuotteiden korvaamisesta maidottomilla tuotteilla.

Mitä voin tarjota kasvissyöjälle/vegaanille?
Kasvissyöjät eivät syö lihaa – tosin moni nimittää itseään kasvissyöjäksi, vaikka syö kalaa ja jopa linnunlihaa. Kannattaa siis tarkistaa, kuinka tiukka vieraasi ruokavalio on. Vegaanit puolestaan välttävät lihan lisäksi kaikkia eläinkunnan tuotteita, myös maitoa ja kananmunia – tiukimmat jopa hunajaa.

Perinteisiä laatikoita pystyy pienellä vaivalla tuunaamaan vegaanikelpoisiksi, kun korvaa maitotuotteet maidottomilla (ks. yllä). Kinkun sijaan voi tarjota vaikkapa kasvispateeta, joka paitsi maistuu hyvältä, myös näyttää kauniilta. Kyytipojaksi sopii esimerkiksi kermainen sienikastike. Graavikalojen sijaan hyvä vaihtoehto on marinoidut pavut. Viimeksi mainitut toimivat hyvin myös kala-allergikoille.

Mitä voin tarjota karppaajalle?
Periaatteessa karppauksessa on kyse nopeiden hiilihydraattien välttelystä. Mutta käytännössä erilaisia tapoja karpata taitaa olla yhtä paljon kuin karppaajiakin. Toiset välttävät valkoista vehnää, riisiä ja perunaa, mutta syövät tummaa leipää, täysjyväpastaa ja niin edelleen. Toiset noudattavat hyvinkin tiukkaa ruokavaliota. Kannattaa siis kysyä tarkempia tietoja etukäteen.

Suomalainen joulupöytä on niin liha- ja kalapainotteinen, että suurempia ongelmia ei pitäisi tulla. Kinkun ja graavikalojen pitäisi kelvata tiukimmallekin karppaajalle (kunhan et kuorruta kinkkua korppujauhoilla). Rosollin voit valmistaa ilman perunaa. Lanttulaatikko on ok, ja perunan sijaan laatikoita voi valmistaa mistä vain juureksista.

Nyrkkisääntö
Parhaiten ihan kaikista erikoisruokavaliotarjoiluista selviää, kun varustautuu hyvällä ja avoimella joulumielellä ja kysyy ruokavierailta etukäteen tietoja ruokavaliosta. Heillä voi myös olla hyviä reseptivinkkejä – hehän elävät ruokavalionsa kanssa joka päivä. Ja voithan aina myös pyytää kaikkia vieraita tuomaan mukanaan jonkin herkun joulupöytään. Stressi hiiteen – keskitytään nauttimaan hyvästä ruuasta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.