Tuhti pähkinä-suklaakakku (gluteeniton, maidoton)

Nyt seuraa terveysvaroitus: tämä kakku on niin tuhti suklaa- ja rasvapommi, että se ei sovi heikkohermoisille. Suklaan ystäville sitäkin paremmin. Tämä resepti on gluteeniton ja maidoton, mutta jos haluaa edistää sepelvaltimotautia vielä hieman painokkaammin, voi margariinin korvata voilla ja Teff-jauhon vehnäjauhoilla.

Kakku on parhaimmillaan vasta seisottuaan yön yli – jos nyt mitenkään pystyy säästämään sitä niin pitkään.

Tuhti pähkinä-suklaakakku

Kakkupohja:
250 g maidotonta margariinia
2 dl sokeria
4 munaa
180 g tummaa suklaata (HUOM! tarkista, ettei sisällä maitoa)
200 g suolattuja cashewpähkinöitä (kyllä, suolattuja)
4,5 dl Teff-jauhoja
0,5 rkl psylliumjauhetta
2,5 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus:
150 g pehmeää margariinia
200 g tomusokeria
150 g tummaa suklaata
1 rkl kaakaojauhetta

4 – 5 dl appelsiinimehua kostutukseen

Vatkaa sokeri ja pehmeä margariini kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa munat sekaan yksitellen. Rouhi suklaa ja pähkinät, ja sekoita taikinaan. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää yhdellä kertaa taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Voitele pyöreä, n. 26 cm kakkuvuoka tai irtopohjavuoka margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan ja levitä tasaisesti. Peitä vuoka leivinpaperilla. Paista kakkua 180 asteessa uunin keskiosassa reilu tunti. Kokeile kypsyyttä sukkapuikolla – kun puikkoon ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.

Kumoa kakku heti uunista ottamisen jälkeen ja anna jäähtyä. Kakun pitää olla kokonaan jäähtynyt ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrute: vatkaa pehmeä margariini ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa ja vatkaa sekaan. Tarkista maku. Jos kaipaat lisää suklaisuutta, lisää 1 rkl kaakaojauhetta.

Leikkaa kakku kahteen osaan, ja nosta päällimmäinen osa erilleen. Kostuta alempi osa appelsiinimehulla. Mehua saa laittaa ihan huolella, koska kakkupohja on aika kuiva. Levitä vajaa puolet kuorrutteesta alemman osan päälle.

Kostuta ylempi osa molemmilta puolilta ja nosta varovasti alemman osan päälle. Ei haittaa, jos ylempi osa tässä kohtaa hieman murtuu – kuorrutus korjaa pienet kauneusvirheet. Levitä kuorrutus kakun päälle (mutta ei sivuille). Jos haluat nätin näköisen kakun, kannattaa käyttää pursotinta, sillä kakku on sen verran mureaa, että kuorrutusta on hiukan hankala saada leviämään veitsellä.

Ja sitten syömään. Kakku säilyy hyvin huoneenlämmössä (tai no, säilyy ja säilyy…).

7 thoughts on “Tuhti pähkinä-suklaakakku (gluteeniton, maidoton)

  1. Mitä on psylliumjauhe? Onko välttämätön? Meidän kakussa saa olla maitoa ja tavallisia jauhoja.
    Kuulostaa todella herkulliselta!

    • Hei Tarja,
      Psyllium on ainetta, joka antaa gluteenittomalle taikinalle sitkoa ja kuohkeutta. Ei siis tarvita, jos käytät vehnäjauhoa.

      Siltä varalta, että satut joskus tarvitsemaan, psylliumia löytyy ihan tavallisesta ruokamarketista samasta hyllystä kuin leivinjauhe ja vaniljasokeri.

  2. Kokatessa roiskuu, vähän kyseenalaista tietoakin joskus. Mutta mielipiteitäkin on monta. Voi on kuitenkin rasva, johon elimistömme on ties kuinka sukupolven ajan tottunut, eikä se (vaikka niin luullaan) ole syypää sepelvaltimotautiinn yms ongelmiin. Kovetettuja margariineja sen sijaan kartan, ne ovat epäterveellisiä transrasvoja ja olleet kuvioissa suunnilleen saman verran aikaa kuin voin syyksi pistetyt ongelmatkin…
    Ja sitäpaitsi: tuskin kukaan urakakseen joka päivä syö näitäkään herkkuja.
    Tämä kakku on varmasti herkullinen, ja valmistan sellaisen heti kun löydän noita teffjauhoja. Sokerin korvaan Sukrinilla, ja kuorrutukseen Sukrin melissiä (käy tomusokerista).

    • Hei Helena,
      Itse käytän leivonnassa paljon mieluummin voita kuin margariinia, sillä samoin kuin sinä en mielelläni syö kovetettuja kasvirasvoja. Mutta kun perheessä on maitoallergikko, ei voin käyttö ole mahdollista. Tämä resepti on peräisin ajalta, jolloin vanhempi lapsemme oli maidottomalla ruokavaliolla, mikä vaikutti koko perheen syömisiin.

      Kakun voi hyvin leipoa myös vehnäjauhoista. Jos haluat käyttää teff-jauhoja, niitä saa ainakin Stockmannilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s