Gluteenittomat ja maidottomat pullat

Kolmevuotias esikoisemme rakastaa pullien leipomista – ja ennen kaikkea taikinan syömistä. Koska tavallisessa pullataikinassa on maitoa ja vehnää, tein poitsulle erikseen oman, pienen taikinan, jota sai vapaasti maistella leivonnan lomassa. Ei allergiapullista toki ihan tavallisten veroisia tullut, mutta ihan hyvänmakuisia kuitenkin. Ja pääasia, että pojalle itselleen maistui.

Gluteenittomat ja maidottomat pullat
n. 20 pientä korvapuustia

valmistusaika n. 3 h

2,5 dl vettä
puoli pussia kuivahiivaa
puhdaskaurajauhoja
1 tl ksantaania
0,75 dl sokeria
0,5 rkl kaardemummaa
0,25 tl suolaa
75 g laktoositonta margariinia sulatettuna

täyte:
laktoositonta margariinia
sokeria
kanelia

päälle:
kananmunaa tai sokerivettä
raesokeria

Lämmitä vettä niin, että se tuntuu käteen kunnolla lämpimältä, mutta ei kuumalta. Sekoita kuivahiiva ja ksantaani pieneen määrään jauhoja ja sekoita jauhoseos veteen. Lisää sokeri, kaardemumma ja suola. Lisää hieman jauhoja ja sen jälkeen sulatettu margariini. Lisää vielä sen verran jauhoja, että taikina on kunnolla löysää – kaurajauho turpoaa huomattavasti hitaammin kuin vehnäjauho, joten sitä tulee helposti laitettua liikaa. Vaivaa n. 10 minuuttia, kunnes taikinassa on kunnon sitko.

Nostata taikinaa parisen tuntia liinan alla lämpimässä paikassa, esim. kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päällä.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja puristele ilmakuplat pois. Kaulitse taikina vajaan sentin paksuiseksi pitkulaiseksi levyksi. Levitä taikinalevylle pehmeää margariinia. Sirottele päälle reilusti sokeria ja viimeistele kanelilla.

Rullaa taikina tiiviiksi, pitkäksi rullaksi. Leikkaa rullasta paloja ja asettele ne leivinpellille korvapuusteiksi. Nostata liinan alla vähintään parisenkymmentä minuuttia.

Voitele pullat kananmunalla tai sokerivedellä ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 12 minuuttia, kunnes pinnalta kauniin ruskeita.

Advertisement

13 kommenttia artikkeliin ”Gluteenittomat ja maidottomat pullat

  1. Tuliko pullista ihan liistereitä vai oliko kuohkeuttakin? Mietiskelen sopivaa jauhoseosta vehnättömiin laskiaispulliin.

    • Eivät ne yhtä kuohkeita ole kuin vehnällä leivotut, mutta eivät murua, liisteriä tai kipsilevyä myöskään.

  2. Kiitos nopeasta ja rehellisestä vastauksesta! Taidan kokeilla tätä ja mennä kaurajauhoilla, en ole gluteenittomien jauhojen fani, kalliita ja ravintoköyhiä kun ovat.

    • Täältä löytyy pientä ohjeistoa erilaisten jauhojen soveltuvuudesta eri tarkoituksiin: https://kokatessaroiskuu.wordpress.com/vehnaton-leivonta/ Viime aikoina olen kokeillut myös Jytte-jauhoseosta, joka ei ole yhtä voimakkaan makuista kuin Teff, mutta toimii aika lailla samantyyppisesti. Kaurajauho toimii minusta pullissa, koska siinä on hiukan parempi sitko kuin muissa gluteenittomissa. Jauhon määrän kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana, koska kaurajauho turpoaa hitaasti ja sen kanssa käy helposti niin, että tulee laitettua liikaa ja taikinasta tulee tanakkaa kaurapuuroa.

  3. Moi,

    Hyvää pullaa tuli! Makoisia ja kuohkeita. Kiitos hyvästä ohjeesta, jäi oikein pullanhimo, en ollutkaan saanut moneen vuoteen pullaa.

    Laitoin kaurajauhojen ja psylliumin lisäksi hiukan perunahiutaleita. Rasvan jätin pois, koska sitä on kaurassa enkä myöskään halunnut latistaa taikinan tunnelmaa. Tein taikinan soijamaitoon, sekin saattoi edesauttaa kuohkeutta?

    Taikina saa tosiaan jäädä aika pehmeäksi, niin että pyörittely just ja just onnistui kostutetuin käsin. Ja sekoittaa saa raivokkaasti, niin kaurastakin kuoriutuu sitko ulos.

    Mä luinkin tuon sun hyvän postauksen vehnättömästä leivonnasta. Menen itse aikalailla itsejauhetuilla kaurajauhoilla + perus perunajauhoilla. Mantelijauheella tai kurpitsansiemenjauhoilla tulee myös kikkailtua. Teffiä en ole vielä kokeillut, mutta panin merkille sun huomion sen sopivuudesta kakkuihin. Täytyy yrittää etsiä sitä. Hyvä vinkki tuo Jytte, sitä löytää joka kaupasta.

  4. Piti vielä sanoa, että oletko kokeillut kikhernejauhoa? Käytän sitä paljon kasvispihvien, linssipihvien ym. sitojana, lettutaikinaan, ”munakkaana”, suurustukseen jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.