Allergiasynttärit

Lähipiirissämme on paljon erilaisia erikoisruokavalioita noudattavia, joten kun järjestää isommat kekkerit, on tarjoilujen kanssa aina sumplimista. Tällä kertaa kokin haasteena oli maitoallergisen poitsun kolmivuotissynttärit, jonne piti lisäksi duunata gluteenitonta tarjottavaa.

Takavuosina olen useasti tehnyt osan leipomuksista ns. tavallisilla resepteillä ja lisäksi pusannut pari eri allergiavaihtoehtoa. Tällä kertaa päätin päästää itseni helpommalla ja ottaa lähtökohdaksi sen, että kaikki pystyvät syömään kaikkea.

Pikkuleipiä olen useasti tehnyt gluteenittomina, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun lähdin yrittämään gluteenitonta täytekakkua. Helppoa oli ja hyvää tuli. Harmi, etten ole aiemmin kokeillut!

Täytekakun lisäksi synttäreillä tarjoiltiin muun muassa suklaakeksejä ja Vilhelmiinoja, joissa vehnäjauho oli korvattu gluteenittomalla kaurajauholla.

Gluteeniton sokerikakkupohja
4 munaa
lasillinen sokeria
n. 1,5 rkl perunajauhoa
vajaa lasillinen puhdaskaurajauhoa
0,5 rkl psylliumjauhetta (tuo gluteenittomaan taikinaan sitkoa)
2 tl leivinjauhetta

Ota kaksi samankokoista juomalasia tai mukia. Riko toiseen kananmunat. Mittaa toiseen sokeria yhtä paljon kuin toisessa on kananmunaa. Kaada sokeri valmiiksi sekoituskulhoon.

Mittaa tyhjään lasiin perunajauho, ja täytä loppu lasi puhdaskaurajauholla siten, että jauhoja tulee hieman enemmän kuin toisessa lasissa on munia. Lisää jauhojen sekaan psylliumjauhe ja leivinjauhe ja sekoita hieman.

Kaada munat sokerin joukkoon ja vatkaa, kunnes seos on paksua keltaista vaahtoa.

Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti puuhaarukalla.

Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (HUOM! Myös koprppujauhojen pitää olla gluteenittomia). Paista 180 asteessa, kunnes kakku on päältä vaaleanruskea. Kokeile kypsyyttä tuikkaamalla sukkapuikko kakun sisään. Kun puikkoon ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Nosta kakku varovasti uunista ja anna jäähtyä kunnolla ennen kumoamista.

Vinkki: Jos teet kakkua isommalle porukalle, kannattaa paistaa syvällä leivinpellillä ohuita kakkulevyjä, joista saat päällekkäin pinoamalla ison täytekakun. Yhteen levyyn menee pellin koosta riippuen 3 tai 4 munan taikina. Levyjen paistamisessa on sekin etu, ettei tarvitse jännittää, lässähtääkö kakku.

2 thoughts on “Allergiasynttärit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s