Runeberg, kansallisleipurimme

Ok, ok, totta kai tiedän, että Runebergin päivänä oikeasti juhlitaan Johan Ludvigia. Mutta meidän perheessä sankarin asemaan on kyllä noussut Fredrika, joka tarinan mukaan keksi sen loistavan torttureseptin. Ihan kaikella respektillä Vänrikki Stoolin tarinoita kohtaan, uskallan väittää, että Runebergin perheestä juuri rouva on tehnyt perusteellisimman vaikutuksen kansakuntaamme.

Juhlistimme totta kai kansallisleipurin päivää torttuja leipomalla. Käyttämäni resepti on tuunattu versio jonkin perinnekeittokirjan ohjeesta. Siihen liittyy hassu anekdootti, sillä alkuperäisessä reseptissä oli nostatusaineena hirvensarvisuolaa. Minä ja siskoni ryhdyimme innokkaina teini-ikäisinä leipomaan, mutta tuo aines ei ollut kummallekaan tuttu. Joten korvasimme sen ruokasuolalla. Noh, tortuista tuli sillä kertaa hiukan tavallista leveämpiä ja matalampia.

Sittemmin olen korvannut hirvensarvisuolan tavallisella leivinjauheella, ja hyvin toimii. Myös taikinan mausteista olen vuosien varrella testaillut erilaisia versioita, joista tämä nykyinen on omasta mielestäni onnistunein.

Runebergin tortut
n. 15 kpl

3 munaa
2 dl sokeria
200 g voita
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
mantelirouhetta
hasselpähkinärouhetta
kardemummaa
raastettua sitruunan kuorta

koristeluun:
vadelmahilloa
vesi-tomusokeritahnaa

Vaahdota munat ja sokeri. Sulata voi pehmeäksi (mutta ei voisulaksi asti) mikrossa tai vesihauteessa, ja sekoita varovasti muna-sokerivaahtoon.

Lisää taikinaan manteli- ja pähkinärouheet, kardemumma ja raastettu sitruunankuori. Sopiva annostus selviää maistelemalla.

Sekoita leivinjauhe jauhojen joukkoon. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Asettele muffinssipellille paperisia muffinssivuokia. Nostele taikinaa ruokalusikalla vuokiin. Paista 200 asteessa n. 15  minuuttia, kunnes tortut ovat kohonneet kunnolla ja ovat pinnalta vaaleanruskeita.

Nosta valmiit tortut lautaselle jäähtymään. Koristele jäähtyneet tortut vadelmahillolla ja vesi-tomusokeritahnalla. Syö nopeasti, ennen kuin muut ehtivät!

2 kommenttia artikkeliin ”Runeberg, kansallisleipurimme

  1. […] ilmestyvät ruokakauppaan. Varsinaisena juhlapäivänä kuitenkin leivotaan itse. Reseptin löydät täältä. Arvioi tämä: Jaa:TulostaFacebookTwitterStumbleUponSähköpostitseTykkää tästä:TykkääOle […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.