Pasta homma

Käsi pystyyn, tunteeko joku lapsiperhettä, jossa kersat eivät rakastaisi makaronilaatikkoa? Joo, ei tule minullekaan yhtään mieleen. Siinäpä hyvä esimerkki ruuasta, jota voi tehdä kerralla vaikka pesuvadillisen, eikä kukaan ruikuta yhtään, vaikka samaa sapuskaa syötäisiin neljänä päivänä putkeen.

Meillä harrastetaan erilaisia tuunattuja versioita tästä suomalaisen ruokavalion kulmakivestä. Yleensä esimerkiksi teen munamaidon sijaan juustokastiketta, jolloin lopputulos muistuttaa hieman makaronilaatikon amerikanserkkua, mac and cheesea.

Ja totta kai tähänkin ruokaan pitää laittaa oliiveja. En taida ylipäätään kovin usein kokata ruokaa, johon EI tulisi oliiveja… Lapsiakaan se ei haittaa, sillä jopa perheen pikku nirsoilija on tullut sen verran äitiinsä, että tulee oikein erikseen kerjäämään oliiveja, jos niitä on näköpiirissä.

Tällä kertaa myös yksivuotias kuopuksemme pääsi tämän herkun makuun. Oli hauska seurata, kuinka piiperö lappasi ”viispiikkisellä” makaronilaatikkoa sellaisella vauhdilla, että heikompaa hirvitti. Äitikin sai kerrankin keskittyä omaan annokseensa.

Soijamakaronilaatikko juustokastikkeella
Riittää 2 aikuiselle ja 2 lapselle 3 päiväksi

Valmistusaika n. 1 tunti

n. 700 g tummia makaroneja
4 dl soijarouhetta
6 dl kiehuvaa vettä
kasvisliemikuutio
2 valkosipulinkynttä
iso sipuli
paprikajauhetta
1 prk kivettömiä mustia oliiveja (esim. kalamata sopii hyvin)
aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
basilikaa, suolaa, mustapippuria

Juustokastike:
n. 20 g voita
2 rkl vehnäjauhoa
8 dl maitoa
200g pizzajuustoraastetta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria, muskottipähkinää

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen.

Laita makaronien keitinvesi kuumenemaan. Kun vesi kiehuu, lisää kattilaan makaronit sekä 1 tl suolaa ja keitä paketin ohjeen mukaan. Muut työvaiheet hoituvat sillä aikaa.

Sekoita kasvisliemikuutio 6 dl:aan kiehuvaa vettä. Lisää soijarouhe ja anna seistä muutama minuutti.

Pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna tilkka rypsiöljyä paistinpannulla. Lisää n. 1 tl paprikajauhetta sekä sipulit. Kun pannulla alkaa tiristä, pienennä lämpöä, jotta paprikajauhe ei kärvenny. Kuullota keskilämmöllä kannen alla.

Valuta soijarouheesta ylimääräinen vesi pois ja sekoita pannulla mausteiden ja sipulien kanssa. Ota pannu pois kuumalta levyltä.

Valmista juustokastike: Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot mukaan. Lisää maito. Kuumenna keskilämmöllä kiehumispisteeseen. Lisää tuorejuusto ja juustoraaste. HUOM! Jätä n. kourallinen raastetta sivuun kuorruttamista varten. Sekoita tasaiseksi ja mausta pikkulusikan kärjellisellä valkopippuria ja muskottipähkinää. Tarkista maku ja lisää suolaa, jos tarpeen.

Puolita oliivit.

Kun makaronit ovat kypsiä, valuta vesi pois. Lisää kattilaan soijarouhe-sipulisekoitus ja oliivinpuolikkaat. Nostele aurinkokuivattuja tomaattikuutioita haarukalla purkista siten, että mahdollisimman suuri osa öljystä jää purkkiin. Mausta makaroniseos basilikalla ja mustapippurilla. Sekoita huolella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kaada seos suureen uunivuokaan. Valele juustokastike makaroniseoksen päälle ja kääntele sen verran, että kastiketta tulee tasaisesti joka puolelle. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista 250 asteessa 15 minuuttia.

3 kommenttia artikkeliin ”Pasta homma

  1. […] Käytin gluteenittomia makaroneja sekä kaurakermaa ja -maitoa. Yhtä hyvin voi käyttää ihan tavallisia makaroneja ja korvata kauratuotteet tavallisilla maitotuotteilla. Gurmeeversio syntyy, kun laittaa munamaidon sijaan triplajuustokastiketta. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.