Tiedän, joulu meni jo. Mutta tulee se taas tänäkin vuonna, joten hehkutanpas tässä vielä viime joulun onnistunutta jälkiruokakokeilua. Tämä Hesarin ruokasivuilta napattu juustokakku nimittäin nousi kertaheitolla meidän perheen joulusuosikiksi.
Mikä parasta, tämä on todella helppo tehdä. Kaksi- ja puolivuotiaammekin osallistui leivontaan innolla ja sekoitti koko juustotäytteen – vieläpä erittäin tasaiseksi.
Kakku kestää hyvin pakastamista, joten sen voi vaikkapa tehdä hyvissä ajoin varastoon. Tai sitten pakastaa sen, mitä ei kerralla jakseta syödä. Jouluna kun varsinkin jää mahaan aika vähän tilaa jälkiruualle.
Luumu-omena-juustokakku
Valmistusaika alle 30 min. Jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
pohja:
75 g voita
200 g pipareita
Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 dl luumumarmeladia
1 dl omenasosetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
1/4 tl neilikkaa
2 dl vispikermaa
3 rkl omena- tai sitruunamehua
4 liivatelehteä
Aseta irtopohjavuuan (halkaisija 22 – 24 cm) pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi.
Murskaa piparit tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita piparinmurujen kanssa. Painele seos vuuan pohjalle. Nosta jääkaappiin täytteenteon ajaksi.
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
Sekoita tuorejuuston joukkoon sokeri, luumumarmeladi, omenasose, vaniljasokeri, kaneli ja neilikka. Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuustoseoksen joukkoon.
Kuumenna omenamehu mikrossa. Purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota omenamehuun. Kaada ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Tässä kohtaa pitää olla nopea, ettei liivate ehdi paakkuuntua.
Kaada täyte vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Voit laittaa myös suoraan pakastimeen.
[…] Uutta vuotta viettämään meille saapui ystäväperhe, jossa on aivan samanikäiset lapset kuin meillä. Piti siis tehdä sapuskaa, jonka valmisteluihin menee mahdollisimman vähän aikaa ja joka maistuu nirsommallekin mukulalle. Molemmissa perheissä kun on kaksi- ja puolivuotiaat, jotka käyvät hanakasti syömälakkoon. Valitsin vanhan takuureseptini, täytetyt kanafileet. Kanojen kaveriksi tein mango-vuohenjuustosalaattia, ja jälkiruuaksi pistelimme loput jouluksi tehdystä luumu-omenajuustokakusta. […]
[…] Luumu-omenajuustokakku on mukavan jouluisen makuinen. Kun malttaa ottaa jälkiruuaksi vain pienen palan, saattaa selvitä hengissä. Reseptissä on käytetty maitotuotteita, mutta tuorejuuston voi korvata Tofutti-soijatuorejuustolla, voin margariinilla ja vispikerman kauravispillä […]
[…] aiempana jouluna olemme syöneet jälkiruuaksi luumu-omenajuustokakkua, mutta tänä vuonna kaipasin jotakin uutta. Tärkeimpänä kriteerinä oli, ettei jälkiruoka ole […]
[…] Luumu-omenajuustokakku […]
Hei, kiinnostuin tuosta luumu-omena-juustokakusta, niin voisiko siitä tehä gluteenittomana ja laktoosittomana ?
Hei, laktoositon versio onnistunee ihan Valion ja Ingmanin perustuotteilla. Jos haluaa kokonaan maidotonta, täytteen tuorejuuston voi korvata Tofutti-soijatuorejuustolla, jota saa ainakin S-marketeista ja Prismoista tuorejuustohyllystä. Vispikerman sijaan voi käyttää kauravispiä, jota löytyy eri merkkejä ja yleensä samasta paikasta kuin soija- ja kauramaidot. Myös kakkupohjassa käytettävä voi pitää korvata maidottomalla margariinilla (esim. Sunnuntai).
Gluteenittomassa versiossa pohjassa käytettävät piparit pitää korvata gluteenittomilla kekseillä. Piparkakuista en ole varma, mutta ruokakauppojen keksihyllyistä löytyy ainakin jotain gluteenittomia keksivaihtoehtoja. Niidenkin tuoteselosteesta pitää muistaa tarkistaa, etteivät sisällä laktoosia ja/tai maitoproteiinia.
KIITOS, kokeilin ja on todella hyvää !
[…] Luumu-omena-juustokakku […]